13 Ağustos 2018 Pazartesi

MODELLİK - MANKENLİK SÖZLEŞMESİ (18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER HAKKINDA)


MODELLİK -  MANKENLİK SÖZLEŞMESİ (ON SEKİZ YAŞINDAN KÜÇÜKLER HAKKINDA)

  MADDE 1-) TARAFLAR:

MANKEN/MODEL’İN (KÜÇÜK) ADI-SOYADI:
VELİ (model 18 yaşından küçükse) ADI-SOYADI:
ADRES:
İŞ SAHİBİNİN ADI:………… MODELLİK MANKENLİK OYUNCULUK AJANSI
ADRESİ:

Yukarıda ad ve adresleri belirtilen taraflar arasında aşağıdaki şartlarla bir Modellik – Mankenlik sözleşmesi yapılmıştır. İş sahibi (AJANS), hizmet veren model-manken ….. da sadece (model küçük) olarak isimlendirilmiştir.

MADDE 2-) SÖZLEŞMENİN AMACI:

Bu sözleşmenin amacı manken- model … ile ajans arasında yapılacak olan fotoğraf çekimi şart ve koşulları ile çekilen fotoğrafların kullanım sınırlarının, ne kadar süre ile kullanılacağının, mankenlik yaptırılacak olan alanların ve koşullarının düzenlenmesidir.

MADDE 3-) GENEL HÜKÜMLER:

3.1. Bu sözleşme imzalandığı anda reşit olmayan model – manken …’in velisi küçük adına sözleşmeyi imzalayarak sözleşmenin yerine getirilmesinden aslen sorumludur.[1]

3.2. Taraflar bu sözleşmede yazılı bütün hükümleri serbest iradeleri ile kabul etmişler ve bu hükümler uyarınca karşılıklı olarak sorumluluk almış ve hak sahibi olmuşlardır.[2]

MADDE 4-) AJANS SAHİBİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

4.1. Ajansın sorumluluğu model küçük ile modellik – mankenlik konusunda yurt içinde ve yurt dışındaki firmalar arasında aracılık ederek sözleşme karşılığı iş almasını sağlamaktır.

4.2. Ajans, aracılık ettiği işlerde model küçük adına iş ücretinin belirlenmesi konusunda tek ve tam yetkili taraftır.

4.3. Ajans, aracılık ettiği işler karşılığında model küçükten iş başına aldığı ücretin % … ‘ı talep eder.

4.4. Ajans, model küçüğe iş alanları sağlayabilmek amacı ile hareket eder. Bu amaç doğrultusunda model küçükten gerekli gördüğü zamanlarda; ancak küçüğün eğitim-öğretim hayatını ve sağlıklı vücut gelişimini olumsuz yönde etkilemeden, her türlü fotoğraf ve katalog çekimine katılmasını talep edebilir.

4.5. Ajans, model küçük ile gerçekleştirdiği fotoğraf çekimleri sonucunda elde ettiği fotoğrafları görsel stokunda tutma, her türlü medya, reklam ve kamuya açık yerlerde süresini kendi belirleyeceği şekilde veya süresiz olarak yayınlama, ticari amaçla satma ve /veya kiralama haklarına sahiptir.

4.6. Ajans model küçüğe ait görsel malzemeyi kullanırken modelin kişilik haklarına, toplumdaki yerine ve ismine zarar vermemeyi taahhüt eder.

4.7. Ajans, model küçüğe iş yüklerken okul durumunu ve saatlerini dikkate almayı ve bu hususta model küçük aleyhine aksaklık oluşturacak durumlar yaşatmamayı taahhüt eder.[3]


MADDE 5-) MANKEN/ MODELİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

5.1. Model küçük, Ajans tarafından fotoğraf çekimleri ya da iş bağlantılı sorumlulukları nedeniyle çağrıldığında (eğitim-öğretim hayatını ve sağlıklı vücut gelişimini olumsuz yönde etkilemeden ) belirtilen saat ve tarihte belirtilen yerde olmayı taahhüt eder.

5.2.  Model küçük, Ajansın önerdiği Firmalar ile iş akti imzalamama hakkını sözleşme süresince noter kanalıyla mazeretini beyan etmek suretiyle … defa kullanabilir. … defadan sonra imzalanmayan iş akti Ajansa tek taraflı olarak sözleşmeyi fesih hakkı verir.[4]

5.3. Model küçük, Ajansın aracılık ettiği iş akitlerinde belirlenen ücret üzerinden % ...’yı Ajansa ödemeyi taahhüt eder.

5.4.  Model küçük sözleşme süresince başka ajanslarla iş ilişkisi kuramaz; sözleşme imzalayamaz. Ajansın aracılık ettiği Firmalar haricinde başka firmalarla/kişilerle iş akti imzalayamaz; onlar adına çalışamaz.

5.5.  Model küçük sözleşme süresi dolana kadar ya da tarafların serbest iradeleriyle sözleşme fesih olana kadar her sene … TL.’yi üyelik aidatı adı altında Ajansa ödemeyi taahhüt eder.


MADDE 6-)  TARAFLARIN CEZA VE SORUMLULUKLARI:

6.1. Sözleşmede tarafların karşılıklı beyan ettikleri üzere Ajansın adresi …’dır. Küçüğün adresi …’dır. Tarafların mevcut adres değişikliklerini bildirmemeleri durumunda sözleşmede beyan ettikleri adresleri tebligat adresi olarak kabul edilecek ve bu adreslere yapılan her türlü tebligat geçerli sayılacaktır.[5]

6.2.  Model küçük iş bu sözleşme ile kendisine yüklenen yükümlülüklere aykırı hareket ederse … TL.’nı Ajansa … iş günü içerisinde ödemeyi taahhüt eder.[6]

6.3. Model küçüğün üçüncü kişilerle yaptığı sözleşmelerden doğan her türlü cezai şarttan ajans sorumlu değildir.

MADDE 7-)  SÖZLEŞME SÜRESİ:

7.1. İş bu sözleşme taraflar arasında imzalandığı tarihte yürürlüğe girecek olup aksi kararlaştırılmadığı takdirde … yıl geçerli olacaktır. Sözleşme sona ermeden bir ….. önce taraflar aralarında sözleşmeyi feshettikleri yönünde anlaşmaya varmadıkları takdirde  sözleşme … yıl daha uzatılmış sayılır.

7.2. Model küçük hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeyi feshetmek isterse 6. 2. maddesindeki cezai şart tutarını Ajansa ödemek suretiyle ayrılabilir.[7]


MADDE 8-)  İHTİLAF HALİ:

İş bu sözleşmeden doğabilecek ihtilafların vukuu halinde sözleşmenin ifa edileceği yer İcra Daireleri ve Mahkemeleri yetkilidir.[8]


MADDE 9-) SONUÇ:

İş bu sözleşme bu madde dahil 9 (dokuz)  maddeden ibaret olup, ../../… tarihinde iki nüsha olarak düzenlenmiş olup taraflarca imza altına alınmış ve bir örneği model küçük/velisine verilmiştir.


MODEL/MANKEN KÜÇÜK                             ….. MODELLİK/MANKENLİK AJANSI
ADINA ASALETEN VELİSİ                                                  ADINA YETKİLİ
AD-SOYAD                                                                                 AD-SOYAD
İMZA                                                                                                 İMZA                                                                                                                                              
       




[1] Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler (4721 S. K. m. 16).
[2]Sözleşme tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur (6098 S. K. m. 1)


[3] Uygulamada, küçükler için özel bir modellik/mankenlik sözleşmemesi bulunmadığı için mevcut modellik/mankenlik sözleşmesine çocuğun yaşının ve durumunun gerektirdiği şartlara göre özel hükümler geliştirilerek yazılabilir.

[4] Taraflardan her biri, haklı sebeplerle sözleşmeyi derhal feshedebilir. Sözleşmeyi fesheden taraf, fesih  sebebini yazılı olarak bildirmek zorundadır.Sözleşmeyi fesheden taraftan, dürüstlük kurallarına göre hizmet ilişkisini sürdürmesi beklenemeyen bütün durum ve koşullar, haklı sebep sayılır (6098 S. K. m. 435).

[5] Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır . Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır (7201 S. K. m. 35).





[6] Bir sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi durumu için bir ceza kararlaştırılmışsa, aksi sözleşmeden anlaşılmadıkça alacaklı, ya borcun ya da cezanın ifasını isteyebilir.Ceza, borcun belirlenen zaman veya yerde ifa edilmemesi durumu için kararlaştırılmışsa alacaklı, hakkından açıkça feragat etmiş veya ifayı çekincesiz olarak kabul etmiş olmadıkça, asıl borçla birlikte cezanın ifasını da isteyebilir.Borçlunun, kararlaştırılan cezayı ifa ederek sözleşmeyi, dönme veya fesih suretiyle sona erdirmeye yetkili olduğunu ispat etme hakkı saklıdır (6098 S. K. m. 179).



[7] Alacaklı hiçbir zarara uğramamış olsa bile, kararlaştırılan cezanın ifası gerekir (6098 S. K. m. 180).

[8]Sözleşmeden doğan davalar, sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde de açılabilir (6100 S. K. m. 10).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder