13 Ağustos 2018 Pazartesi

OYUNCULUK SÖZLEŞMESİ


OYUNCULUK SÖZLEŞMESİ

Madde 1 -  Taraflar;

1.1-................................................A.Ş
...........................................................

1.2-...........................................
.................................................
Sözleşmede kısaca Devreden olarak anılacaktır.

1.3 Tanımlar: İşbu sözleşmede geçen;

1.3.1. Prodüksiyon: Şirket’in ortak prodüktörlüğünü yaptığı ve işbu sözleşme veya diğer sözleşmelerle eser ve/veya komşu hak sahiplerinden eser ve komşu haklarını devraldığı ve/veya devralacağı adına değişme hakkı baki kalmakla birlikte adının “..........” olması beklenen sinema/film eserlerini,

1.3.2- Haklar: Devredenin prodüksiyon’la ilgili faaliyetlerine uygun olarak prodüksiyon’daki icrası veya yorumu, prodüksiyon’da icra ettiği karakter ve prodüksiyon’da irca ettiği karakterin adı üzerindeki haklar dahil olmak üzere, bağlantılı veya komşu hak sahipliğinden doğan tüm hakları, ifade edecektir.

Madde 2- Sözleşmenin Konusu;

Devredenin, prodüksiyon’un metnine bağlı olarak şirket’in vereceği talimat doğrultusu prodüksiyon’da rol/oyunculuk yapması, prodüksiyon’daki rolünden doğan hakların şirket’e devri ve tarafların bu konular ile ilgili hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesinden ibarettir.

Madde 3- Süre;

3.1- İşbu sözleşmenin süresi “devredilen haklar bakımından” süresiz (prodüksiyon’u koruma süresi boyunca geçerlidir.)

3.2- Devreden, bu sözleşmedeki edimlerini ve taahhütlerini tamamlamadığı takdirde, işbu sözleşme, herhangi bir sürenin dolması ile sona ermez. Devreden cezai şartı ödemesinin yanı sıra, tüm edimlerini yerine getirene kadar işbu sözleşme yürürlükte kalacaktır.

Madde 4- Tarafların Hak ve Yükümlülükleri;

4.1- Devredenin, prodüksiyon’la ilgili olarak şirket nam ve hesabına prodüksiyon’da (Prodüksiyonun bir bölümü parçası ve tamamında) icra ettiği ve edeceği oyunculuk veya yorumculuk veya icracılıktan dolayı doğan hakları ve/veya icra hakları veya prodüksiyon’daki isminden doğan haklarının tamamı dahil olmak üzere prodüksiyon’dan doğan tüm hakları tüm dünya üzerinde tüm elektronik ve bilgisayar ortamları da dahil olmak üzere her türlü çoğaltma, yayma, dağıtım, tem-sil, işaret, Ses ve/veya Görüntü Nakline yarayan araçlarla Umuma iletimle yayın yeniden yayın ve TV yayın hakları bu konuda mevcut tüm yasal düzenlemeler muvacehesinde süre, yer ve sayı bakımından sınırlandırılmamış olarak ve münhasıran şirket’e aittir. Prodüksiyon’un veya devredenin prodüksiyon’la ilgili haklar bölümünde tanımlanan ve devreden tarafından icra edilen icraların her türlü şekilde ve format da 3. kişilere ve kuruluşlara pazarlama ve satış ve devir hakları münhasıran şirket’e aittir.

4.2. Şirket, devredenin prodüksiyon’la ilgili olarak prodüksiyon’un bir parçası veya bölümü veya tümü için, haklar bölümünde belirtilen tanıma uygun olarak icra ettiği veya oynadığı veya icra edeceği veya oynayacağı icralardan doğan tüm komşu hakların, bağlantılı haklarını icradaki isim üzerindeki hak dahil olmak üzere; prodüksiyon’la veya prodüksiyon’dan bağımsız olarak, kısım kısım veya şirket’in istediği şekil ve formatta, uzunçalar, audio kaset, video kaset, compact disc, CD-ROM, VCD, DVD, MP3, video kaset tanıtım ve/veya reklam filmi, klipleri, tüm dünya üzerinden her türlü özel ya da devlet televizyon ve radyolarında, bilgisayar ortamında ve de her türlü elektronik, telli telsiz ses ve görüntü taşımaya, depolamaya ve yaymaya mahsus araç ve gereçlerde veya İşaret, Ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletimle veya işbu sözleşmenin imzalandığı tarihte mevcut ya da sözleşme tarihinden sonra geliştirilecek herhangi bir ses ve görüntü taşıyıcı vasıtasıyla, yeniden yayın dahil olmak üzere her türlü mecrada veya şekilde kesintisiz ruhsat halinde kullanma, devretme hak ve yetkilerine sahiptir. Devreden tüm bu hakları şirket’e kesintisiz olarak devretmiştir.

4.3- Devredenin, şirket adına, bu sözleşme çerçevesinde prodüksiyon’la alacaklı olarak icra ettiği ve edeceği oyunculuk veya yorumculuk veya icracılıktan dolayı doğan bağlantılı ve/veya komşu haklarını ve/veya icra haklarını veya prodüksiyon’daki isimlerden doğan haklarının tamamı veya prodüksiyon’un veya işlenmelerinin tüm dünya üzerinde her türlü senkronizasyon, çoğalma, temsil, tespit, yayma, dağıtım, İşaret, Ses ve/veya Görüntü Nakline yarayan, Araçlarla Umuma İletim ve yayın hakları ve yeniden yayın hakları 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 3257 Sayılı Sinema ve Yayınları Hakkındaki Kanun ve konu ile ilgili diğer yasal düzenlemeler muvacehesinde süre, yer ve sayı bakımından sınırlandırılmış olarak şirket’e aittir.

4.4- Devredenin, şirket adına, bu sözleşme çerçevesinde prodüksiyon’la alakalı olarak icra ettiği oyunculuk veya yorumculuk veya icracılıktan dolayı doğan bağlantılı haklarını ve/veya komşu haklarını ve/veya icra haklarını veya prodüksiyon’daki isminden doğan haklarının tamamı; prodüksiyon’un veya işlenmelerinin yer aldığı master bantlar, video klipler, fotoğraflar, dialar, “art work” tabir edilen her nevi grafik çalışmalar ve bunlara ilişkin filmler, renk ayrımları ve çoğaltmaya yarayan her nevi malzemeler şirket’in mülkiyetindedir. Şirket bu sözleşme çerçevesinde devreden tarafından kendisine teslim edilen icraları veya rolleri, masterbantları sanatsal açıdan inceleyerek son uygunluk onayı vermek yetkisini haizdir. Bu onay verilmediği sürece teslim edilen icralar veya master bantlar, işbu sözleşmeye uygun ifa olarak kabul edilemez. Şirket, mülkiyetinde olan bu her nevi malzemeyi işbu sözleşme süresi ile bağlı olmaksızın süre, yer ve sayı bakımından sınırlandırılmamış olarak bilgisayar ortamı ve her türlü elektronik ortam da dahil olmak üzere çoğaltma, yayma, dağıtım, temsil, İşaret Ses ve/veya Görüntü Nakline yarayan, Araçlarla Umuma İletim ve yayın/yayım haklarına sahiptir. Şirket’e teslim edilecek her bir icralar eve roller, tek nüsha hazırlanacak olup kısmen ve/veya tamamen kopyalanamaz, 3. gerçek ve/veya tüzel kişilere teslim edilme, kullandırılamaz.

4.5- Devreden’in şirket adına, bu sözleşme çerçevesinde prodüksiyon’la alacaklı olarak icraların formatı veya şekli veya çalışma zamanları şirket tarafından tek taraflı tespit ve tayin edilecek olup devreden bu durumu kabul ve taahhüt etmiştir.

4.6- Devreden’in şirket adına, bu sözleşme çerçevesinde prodüksiyon’la alakalı olarak icraların formatı veya şekli veya çalışma zamanları şirket tarafından tek taraflı tespit ve tayin edilecek olup devreden bu durumu kabul ve taahhüt etmiştir.

Devreden, işbu sözleşmenin akdinden önce, şirket’in prodüksiyon işini herhangi bir (aksatacak veya geciktirecek) şekilde hiçbir geçek ve tüzel kişi ile bir sözleşmenin bulunmadığını beyan ve kabul eder. Şirket, bu icraları veya prodüksiyon’u süresiz olarak Pazar talebi doğrultusunda gene kataloğunda bulunduracaktır.

4.7- Devreden, prodüksiyon çekimleri sırasında prodüksiyoncu ve yönetmen ile şirket’in ortaklaşa belirleyeceği çalışma ve iş programına uyacağını; prodüksiyon çekimlerine ve dublajlara geliş-gidiş saatlerini aksatmayacağını kabul ve taahhüt etmemiş. Şirket de devredenin durumunu mümkün mertebe dikkate alacaktır. Devreden, bu sözleşme süresi içinde icra etmekle yükümlü olduğu icraları icra etmekten veya tamamlamaktan kaçınmaz. Ancak devreden hastalık gibi hallerde işin tehirini isteme hakkı, resmi bir sağlık kurumundan alacağı belgeyi (raporu) şirket)’e ibrazı ile mümkündür. Bu gibi hallerde sağlık kurumunun tayin ettiği sürenin bitiminde işe devam edilir.

4.8- Şirket, prodüksiyon’la alacaklı olarak devreden tarafından icra edilen icraları, sesi veya görüntülerin tamamını veya belli bölümlerini üçüncü şahıs veya şirketlerle anlaşarak şirket’in istediği şekil ve formatda, uzunçalar, audio kaset, video kaset, compact disc, CD-ROM, VCD, DVD, MP3, video kaset ürününü, kullanma hak ve yetkisine sınırsız bir şekilde sahip olup devreden bu haklarını prodüksiyon’la alacaklı olarak şirket’e devretmiştir. Devreden bu hallerde herhangi bir ücret talep etmeyeceğini beyan ve kabul eder.

4.9- Devreden, bu sözleşmedeki tüm faaliyetlerinin ve alacaklarının bir menajer, ajans veya meslek birliği gibi 3. kişilerden tamamen bağımsız olduğunu kendisinin dışında her kim olursa olsun bir bedel veya komisyon talep etmeyeceğini prodüksiyon’daki haklarını veya alacaklarını 3. kişilere veya meslek birliğine takip ve tahsil amacıyla da olsa devretmeyeceğini prodüksiyon’la ilgili olarak hiçbir meslek birliğinin şirket ile muhatap olmayacağını ve ondan bir bedel talep etmeyeceğini, aksi halde gerekli uyarı ve bildirimlerde bulunacağını kabul ve taahhüt etmiştir.

4.10- Devreden, işbu sözleşme çerçevesinde prodüksiyon’la ilgili olarak şirket namına icra ettiği ve devrettiği icralarla ilgili olarak prodüksiyon’a zarar verecek şekilde 3. kişilerle bir sözleşmesinin olmadığını ve/veya olmayacağını şirket’e karşı kabul ve taahhüt eder. Böyle bir durumun varlığı ortaya çıktığı takdirde devreden, şirket’in bu yüzden göreceği her türlü müspet ve/veya menfi zararları nakden veya defaten karşılayacak, ayrıca işbu sözleşme ile belirtilen cezai şartı ödemenin yanı sıra, bu sözleşmeden kaynaklanan diğer edimlerini de eksiksiz yerine getirme yükümü altında olacaktır.

4.11- Devredenin zamanında veya gerektiği gibi prodüksiyon’la ilgili edimlerini erine getir-memesi halinde şirket, tüm dava ve talep etme haklarını saklı tutarak devredenin onayı veya iznine gerek kalmadan derhal başka bir kişi ile sözleşme yapabilir ve işi geçici veya sürekli olarak yaptırabilir. Devredenin prodüksiyon’la ilgili şirket’e icrada bulunması prodüksiyon’un üzerinde kendisine hiçbir hak vermez ve şirket’in işi başkasına yaptırması sebebi ile tüm hakları prodüksiyon’un bir ticari faaliyet olarak tüm proje, fikir ve ticari sır dahil detaylarının şirket’e ait olduğunu, kendisinin ise istenen konuda prodüksiyon’u icra eden ve devreden ir kişi sıfatının olduğunu bildiği kabul ve taahhüt eder. Devreden tüm bunları kabul beyan ve taahhüt eder.

4.12- Devreden, işbu sözleşme ile ilgili olarak kedi eylem ve kusurundan kaynaklana faaliyetlerinden şirket’e ve 3. kişilere karşı sorumludur.

4.13- Devreden, prodüksiyon üzerinde her bölümde icra edeceği icraların tamamının bu söz-leşmeye tabi olduğunu peşinen kabul, beyan ve taahhüt eder.

4.14- Devreden, sözleşme süresi boyunca ve sözleşme herhangi bir sebeple sona erdik-ten sonra da şirket’in yazılı izni olmaksızın işbu sözleşme konusu prodüksiyon’un haklarına tecavüz edecek şekilde benzer prodüksiyon’larda benzer senaryo, dizi, film, reklam ve sinema filmle-rinde yer almayacak; bu prodüksiyon’da canlandırdığı tip ve karakterin aynısı veya benzerini başka bir reklam, televizyon radyo programı veya film eserinde veya diğer herhangi bir görüntü ve ses içeren prodüksiyonda kullanmayacağını; kabul ve taahhüt eder.

4.16- Devreden, prodüksiyon’da canlandırmakta olduğu karakterin prodüksiyon’un tüm özelliklerine uygunluğu sürekli olarak muhafaza etmek amacıyla fiziksel görünümüne azami düzeyde dikkat edecek; senaryo gereği prodüksiyon’da canlandırmakta olduğu karakterin görünümünde yapılacak her türlü değişikliği kabul edecek ve uygulayacak ve bu durumu istendiği şekilde muhafaza edecektir.

4.17- Devreden’in, işbu sözleşme şartlarına uymadığı, sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini zamanında ve gereği gibi yerine getirmediği ve kendisinden beklenen performansı gösteremediği takdirde, şirket tüm haklarını saklı tutarak sözleşmeyi ihbarsız ve tek taraflı olarak bir bedel ödemeksizin fesih etme yetkisine sahiptir. Bu durumda devreden, prodüksiyon’a uygun şekilde 3. kişilerin benzer konularda icra ve oyunculuk üretmesine hiçbir itirazının veya talebinin olmayacağını kabul ve taahhüt eder.

4.18- Devreden, şirket tarafından onaylanmadığı sürece sözleşmeyi feshetme ve prodüksiyon’dan ayrılmak hak ve yetkisine sahip olmayıp bu durumu peşinen kabul ve taahhüt eder.

4.19- Devreden, şirket’in veya şirket tarafından görevlendirilen kişinin veya prodüksiyon’un yönetmenin prodüksiyon’la alakalı olarak prodüksiyon çekim programı, gerekirse dublaj programını, oyunculuk dahil olmak üzere her türlü talimatına uyacağını bu konuda kesinlikle temerrüde düşmeyeceğini kabul ve taahhüt etmiştir.

4.20-şirket, prodüksiyon’la alakalı devredeni sağlık sigortası yaptıracaktır.

Madde 5- Eser, Komşu ve Bağlantılı Haklar;

Devreden, prodüksiyon’la ilgili icra ettiği veya edeceği tüm icraların, rollerin ve oyunculuğun üzerinde doğan hakların ve tanımlar bölümündeki hakların tüm mali ve manevi haklarını ve komşu ve bağlantılı haklarını Fikir ve Sanat eserleri Kanunun ve konu ile ilgili diğer yasal düzenlemeler muvacehesinde, münhasıran şirket’e devretmiştir. Devreden, son mali haklarını almadan önce ayrıca prodüksiyon’la ilgili olarak geçmişe dönük olarak ürettiği icralarla/eserlerle ilgili işbu sözleşmeyi son mali hak hariç bir bedel talep etmeksizin aynı zamanda ibra eder şekilde tekrar imzalamayı kabul ve taahhüt etmiştir.

Madde 6- Mali Hükümler;

 Devreden, prodüksiyon’la ilgili tüm icralarını, icra ettiği oyunculuk veya yorumculuk veya icracılıktan veya dublaj yapılacak ise dublajdan dolayı doğan haklarını, bağlantılı haklarını ve/veya kamu haklarını ve/veya icra haklarını veya prodüksiyon’daki isimlerden doğan haklarının tamamı ve bu ve eki olduğu sözleşme kapsamında devrettiği haklar ve icralar ilgili olarak mali hak ve icracılık ve/veya oyunculuk bedelini şu şekilde alacaktır.
a.
b.
c.
d.
e.
Şirket, devredenin keseceği fatura yoksa serbest meslek makbuzu mukabilinde net yukarıdaki şekilde toplam ...........-TL’yi devredene ödeyecektir. Devreden bu durumu kabul ve taahhüt etmiş olup bu konuda temerrüde düşemez.

Devreden burada belirtilen bedeli şirket tarafından görevine haklı nedenle son verilmesi halinde alamayacaktır. Devreden bu bedelin, bu sözleşme uyarınca yapılan devirlerin bedeli ve prodüksiyon icra, oyunculuk bedeli olduğunu bu bedelin dışında herhangi bir bedeli her ne nam ve ad altında olursa olsun şirket’ten talep etmeyeceğini, bu bedeli alırken yukarıda belirtilen belgeyi teslim edeceğini kabul ve taahhüt etmiştir. Devreden, bu miktar üzerinden bir itiraz-da veya zam talebinde bulunamaz.

Madde 7- Muvafakatname/İzin Belgesi/Vekalet;

İşbu sözleşme, yukarıdaki maddelerde yazılı devreden tarafından şirket’e devredilmiş tüm hakları şirket’in kullanabilmesine yönelik olarak hakların devrinin dışında İzin ve Vekalet Belgesi olarak da düzenlenmiştir. Devreden, işbu sözleşme metninin tamamında yer alan devrettiği tüm hakla-rı/yetkileri kullanmada şirket’in bizzat yetkili olduğunu, işbu sözleşmenin yurt içinde ve/veya yurt dışında devlet daireleri, resmi ve/veya gayri resmi tüm kurum, kuruluş ve makamlar nezdine “muvafakatname”, izin belgesi” veya hangi ad ile alınırsa alınsın “yetki belgesi” ve “vekaletname” yerine geçtiğini, şirket’in tüm bu konularda mühasıran, tam yetkili olduğunu, gerekli olması halinde bu sözleşmede belirtilen haklarla sınırlı olarak gerekli belge ve sözleşmeleri imzalayacağını beyan, kabul ve taahhüt eder.

Madde 8- Devir;

Şirket, işbu sözleşme ile kendisine ait olan ve sözleşmenin bütününde tadat edilen her tür haklarını ve vecibelerini kısmen veya tamamen, başka bir gerçek veya tüzel kişiliğe devredebilir. Devreden, işbu sözleşme ile sahip olduğu hakları başkasına devredemez. Devreden, bu hususa hiçbir şekilde itirazının olmadığını peşinen beyan, kabul ve taahhüt eder.

Madde 9- Gizlilik;

Devreden, gerek akdettikleri işbu sözleşme şartlarını, gerekse bu çerçevede gerçekleştirecekleri çalışmaları kendi uhdesinde tutmayı, sözleşmeye tabi konuları ve bilgileri diğer gerçek ve tüzel kişilere aktarmamayı, yazılı ve görüntülü basın organlarında şirket aleyhine beyanatta bulunmamayı, aksine tutum ve davranışlarda bulunması halinde cezai şart miktarını ödemeyi beyan, kabul ve taahhüt eder.

Madde 10- Fesih ve Cezai Şart;

10.1- Şirket dilediği takdirde, herhangi bir süreye ve/veya sebebe bağlı kalmaksızın ve herhangi bir tazminat ödemeksizin işbu sözleşmeyi derhal hüküm doğurmak üzere tek taraflı feshedebilir.

10.2- Devreden, işbu sözleşmenin tüm hükümlerine riayet etme zorunda olduğunu ve bu sözleşme maddelerinde mevcut tüm şartlara tam olarak uymayı şimdiden kabul, beyan ve taahhüt eder. Sözleşmenin herhangi bir hükmünü veya taahhüdünü/garantisini ihlal ve/veya sözleşmeyi haksız şekilde fesih eden devreden, şirket’in bu yüzden uğrayacağı her türlü zararı (müsbet-menfi) tazmin edeceğini ve ayrıca hiçbir ihtara gerek kalmaksızın şirket’e nakten ve def’aten USD........(ABD Doları) cezai şartı ödeyeceğini beyan, kabul ve taahhüt eder.

Devreden, herhangi bir tesir ve baskı altında kalmaksızın işbu cezai şart maddesindeki miktarı ve yazılı hususları anladığını, hür ve serbest iradesi ile bu maddedeki yazılı hususları tüm sözleşme hükümlerinin yanı sıra aynen kabul ettiğini, işbu sözleşme kapsamındaki prodüksiyon için şirket’in yaptığı harcamaların yatırımların çapının ve büyüklüğünün bilincinde olduğunu ayrıca şirket’in işbu cezai şartın tahsilinin yanı sıra akdin ifasını talep edeceğini bildiğini, kesin ve gayrıkabili rücu olarak kabul ettiğini, beyan kabul ve taahhüt eder.



Madde 11- Hüküm İptali;

İşbu sözleşmenin herhangi bir hükmünün mahkeme ve/veya yasal organca iptali hailinde, bu durum diğer hükümlerin yürürlüğüne bir etkide bulunmaz. Bu iptal edilenin dışında kalan diğer tüm hükümleriyle birlikte işbu sözleşme yürürlüğe devam eder. Taraflar bu hususu kabul ederler.

Madde 12- Delil Sözleşmesi;

İşbu sözleşmenin yürütülmesi, yorumu veya doğacak her türlü ihtilaflarda şirket’in defter, evrak ve bilgisayar kayıtlarının 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu 287. maddesi gereğince münhasır delil teşkil edeceğini, bunlara karşı her türlü itiraz hakkında feragat ettiğini ve şirket’in bu kayıtlarının kat’i delil oluşturacağını, devreden kabul ve taahhüt eder.

Madde 13- Yetki;

Taraflar, işbu sözleşmenin tatbik ve tefsirinden doğan uyuşmazlıkları öncelikle kendi aralarında sulhen halletmeye gayret edeceklerdir. Sulhen halledilemeyen uyuşmazlıklarda ........... Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

Madde 14- Tebligat;

Taraflar, işbu sözleşmede belirtilen adreslerinin yasal tebligat adresleri olduğunu, bu adreslere yapılacak tebligatın, adres değişikliği karşı tarafa Noter’lik marifetiyle yollanan bir ihbarname ile bildirilmedikçe, yasal bir tebligatın bütün sonuçlarını doğura-cağını kabul ve beyan ederler.


İşbu sözleşme, .../.../.... tarihinde.........nüsha olarak tanzim edilmiş ve hiçbir tesir ve baskı altında kalınmaksızın içeriği taraflarca okunup anlaşılarak imza altına alınmıştır.

ŞİRKET                                                                                                      DEVREDEN
Kaşe                                                                                                             Kaşe
İmza                                                                                                             İmza



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder