24 Mayıs 2018 Perşembe

BOŞANMA KONUSU DAVRANIŞLAR


Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlar nelerdir?

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında boşanma konusu davranışlar konusunda aşağıda yer alan şema tarafımdan hazırlanmıştır. Başka bir anlatımla evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında boşanma konusu davranışlar tarafımdan aşağıdaki şekilde ayrımlanmaktadır.

EVLİLİK BİRLİĞİNİN SARSILMASI SEBEBİYLE BOŞANMA   DAVASINDA BOŞANMA SEBEBİ OLUŞTURAN DAVRANIŞLAR 

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında boşanma sebebi oluşturan davranışlar aynı zamanda/doğal olarak şiddet içeren bir davranışı bünyesinde barındırmaktadır.

Şiddet çok boyutlu olduğu kadar aynı zamanda çok türlü bir kavramdır. Bu sebeple öncelikle şiddetin bir tanımının yapılmasında bir zorunluluk bulunmaktadır.

Şiddet, kişinin onuruna, bedensel bütünlüğüne, özgürlüğüne, yaşam hakkına, güvenliğine ve cinselliğine yönelik zorlayıcı, saldırgan ve tecavüzkar davranışların bütünüdür.

4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun hükümlerine göre;

- korku,
- güvensizlik,
- endişe,
- gerginlik,
- baskı,
- karamsarlık,
- yılgınlık,
- kızgınlık yaratan her olgu şiddet unsuru sayılmalıdır.

Dairemin uygulamasında/uygulamamızda yer alan bu davranışların şimdi ayrıntısına girmek istiyorum.

DUYGUSAL ŞİDDET SEBEBİYLE BOŞANMA

TMK. m. 185 f. III hükmünde yer alan eşlerin sadakat yükümü duygusal sadakati de içermektedir. Bu sebeple duygusal şiddet içeren davranışlar eşlerin sadakat yükümüne aykırı bir davranış olmakla evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) aynı zamanda bir boşanma sebebi oluşturur.

Duygusal şiddet duyguların istismar edilerek yaptırım aracı olarak kullanılmasıdır.

Ruhsal açıdan acı, eza ve zarar veren; her türlü söz her türlü davranış duygusal şiddeti oluşturmaktadır.

Eşlerin duygusal şiddetle ilgili davranışları uygulamada çeşitlilik göstermektedir. Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında duygusal şiddet içeren davranışları aşağıdaki gibi ayrımlayabiliriz;

- Küçültücü davranmak,
- Suçlayıcı davranmak,
- Hakaret edici davranmak,
- Sevgisiz davranmak,
- Baskıcı davranmak,
- İlgisiz davranmak,
- Diğer sebepler.

Bu haller kural olarak 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında yer alan aile içi şiddete konu oluşturmaktadır.

Şimdi bu konuya ilişkin olmak üzere Yargıtay'da yaptığımız uygulamaya örnekler de vermek suretiyle ayrıntılı açıklamalarda bulunacağım.

- Küçültücü Davranmak

Eşlerin birbirlerine karşı küçültücü davranışlarda bulunması duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır.

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan küçültücü davranışlar uygulamada aşağıdaki şekillerde karşımıza çıkmaktadır;

- Alay etmek,
- Aşağılamak,
- Küçük düşürmek,
- Tükürmek,
- Küçümsemek,
- Başkalarıyla karşılaştırmak,
- Aile sırlarını açıklamak,
- Dedikodu çıkarmak,
- İftira etmek,
- Hırsızlık yapmak.

Şimdi bu konuya ilişkin olmak üzere Yargıtay'da yaptığımız uygulamaya örnekler de vermek suretiyle ayrıntılı açıklamalarda bulunacağım.

Duygusal Şiddet Sebebiyle Boşanma

a. Alay Etmek

Eşlerin birbirlerinin özellikleriyle alay etmeleri duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır.

Karşımızdakini bize güzel gösteren şey yani güzellik, görülenden çok bakanda oluşan bir duygudur.

Alay etmek genellikle eşinin fiziki özellikleriyle ilgilidir;

b. Aşağılamak

Eşlerin birbirlerini aşağılamaları duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır.

Aşağılama çoğunlukla eşin ekonomik durumuyla ile ilgili olmaktadır. Bu konuda Yargıtay'da yaptığımız uygulamaya bir örnek verebilirim:

c. Küçük Düşürmek

Eşlerin birbirlerini küçük düşürmeleri evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma konusu davranışlardandır.

d. Tükürmek

Eşine tükürmek de evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma konusu davranışlardandır.

Eşinin ailesinden birine tükürmek de evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında boşanma konusu davranışlardandır.

e. Küçümsemek

Yargıtay uygulamasında eşini küçümsemek evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır.

Fişini küçümsemek değişik şekillerde gerçekleştirilebilir. Boşanma kararı verilebilmesi için küçümseme eyleminin evlilik birliğinin sarsılmasına sebep olacak ağırlıkta olması gerekmektedir.

f. Başkalarıyla Karşılaştırmak

Yargıtay uygulamasında başkalarıyla karşılaştırma fiili evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır.

Başkalarıyla karşılaştırma eylemi;

- İlk eşi,
- Komşuları,
- İş yeri arkadaşları,
- Akrabaları,
- Sanatçı, manken, yazar gibi ünlülerle yapılabilir.

Karşılaştırmanın duygusal şiddet sayılabilmesi için eşinin kendisine olan saygısını kaybettirecek ve onun duygularını istismar edecek seviye ve şekilde gerçekleşmesi gerekir.

g- Aile Sırlarını Açıklamak

TMK. m. 185 f. III hükmünde yer alan eşlerin sadakat yükümü duygusal sadakati de içerdiğinden aile sırlarını açıklamak/yaymak eşlerin sadakat yükümüne aykırı bir davranış olmakla aynı zamanda bir boşanma sebebi oluşturur.

Eşlerin aile sırlarını açıklamaları evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. 1)  boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır.

h- Dedikodu Çıkarmak

Eşlerin birbirlerine ilişkin dedikodu çıkarmaları184 duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır.

ı- İftira Etmek

Eşlerin birbirlerine iftira etmeleri duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır.

İftira genellikle "başkasıyla ilişkin var!" türünde olmaktadır.

Bu konuda Yargıtay'da yaptığımız uygulamaya örnekler verebilirim: "..Boşanmaya neden olan olaylarda eşinin başkası ile ilişki kurduğunu iddia eden davacı koca tamamen kusurludur."

i. Hırsızlık Yapmak

Davalının hırsızlık yaptığının anlaşılması evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanma konusu davranışlardandır.

2- Suçlayıcı Davranmak

Eşlerin birbirlerini haksız yere suçlamaları duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan sayılmaktadır.

Bu suçlama taraflara yönelik olabileceği gibi onların yakınlarına ya da akrabalarına yönelik olabilir. Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlama uygulamada aşağıdaki şekillerde karşımıza çıkmaktadır;

- Çocuğun kendisinden olmadığı ile suçlamak,
- Hırsızlıkla suçlamak,
- Kız çıkmadı diye suçlamak,
- Kötü yolda olmakla suçlamak,
- Sadakatsizlikle suçlamak,
- Sapık ilişkiyle suçlamak,
- İktidarsızlıkla suçlamak,
- Başkalarıyla ilgilenmekle suçlamak,
- Güven sarsıcı davranışla suçlamak,
- Diğer suçlamalarda bulunmak.

Şimdi bu konuya ilişkin olmak üzere Yargıtay'da yaptığımız uygulamaya örnekler de vermek suretiyle ayrıntılı açıklamalarda bulunacağım.

a. Çocuğun Kendisinden Olmadığı İle Suçlamak

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalardan biri duygusal şiddete yönelik bir davranış olan çocuğun kendisinden olmadığı ile suçlamaktır.

b. Hırsızlıkla Suçlamak

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalardan bir diğeri de duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan hırsızlıkla suçlamaktır.

c. Kız Çıkmadı Diye Suçlamak

Bildiğiniz üzere tarım kültürünün egemen oluğu İmparatorluklar döneminde ülkeler toprak ağaları tarafından yönetilirdi. Toprak ağaları toprakla birlikte üzerinde yaşayan her şeye sahip oldukları için bu topraklar üzerinde yaşayan ve bu nedenle mallan olan tüm kadınların ilk gece hakkına da sahiptiler.

Bekâret kavramı da hem Batı’da hem de Doğu'da toprak ağasının ilk gece hakkını korumak için geliştirilmiş bir gelenektir. Osmanlı'da bu hak yumuşayarak Ağa'nın evlenme için izin vermesi biçimine dönüşmüştür.

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalardan biri de duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan kız çıkmadı diye suçlamaktır.

d. Kötü Yolda Olmakla Suçlamak

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalardan biri duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan kötü yolda olmakla suçlamaktır.

e. Sadakatsizlikle Suçlamak

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalardan biri duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan sadakatsizlikle suçlamaktır.

f. Sapık İlişkiyle Suçlamak

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalardan bir diğeri de duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan sapık ilişkiyle suçlamaktır.

g. İktidarsızlıkla Suçlamak

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalardan bir diğeri de duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan iktidarsızlıkla suçlamaktır.

h. Başkalarıyla İlgilenmekle Suçlamak

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalardan bir diğeri de duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan başkalarıyla ilgilenmekle suçlamaktır.

ı. Güven Sarsıcı Davranışla Suçlamak

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalardan bir diğeri de duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan güven sarsıcı davranışla suçlamaktır.

i. Diğer Suçlamalarda Bulunmak

Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan olan suçlamalar yukarıda örnek olarak verdiklerimizden ibaret değildir.

Diğer suçlamalar da evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davasında (TMK. m. 166 f. I) boşanma konusu davranışlardan sayılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder