13 Ağustos 2018 Pazartesi

KISMİ SÜRELİ (PART-TİME) İŞ SÖZLEŞMESİ


KISMİ SÜRELİ (PART-TİME) İŞ SÖZLEŞMESİ

İşbu sözleşme ile unvanı ve adresleri belirtilen işveren …………. ile işçi ………….. arasında, çalışma ve çalıştırmaya ilişkin usul, esas ve şartlar ile karşılıklı hak ve yükümlülüklerin düzenlenmesi amaçlanmış olup, sözleşme tamamen tarafların kendi istekleri ve serbest iradeleri ile hazırlanmıştır. Taraflardan …….. bundan sonra İŞVEREN; ……… ise İŞÇİ olarak anılacaktır.

MADDE 1 - TARAFLAR;

İŞVERENİN
Adı ve Soyadı……………………………………..:
Unvanı            ……………………………………………:
Adresi……………………………………………..:

İŞÇİNİN
Adı ve Soyadı……………………………………..:
T.C.Kimlik Numarası……………………………..:
Baba adı……………………………………………:      
Doğum yeri ve yılı…………………………………:
İkametgah adresi…………………………………...:
Ev telefonu………………………………………..:
Cep telefonu……………………………………….:

MADDE 2 - İŞÇİNİN ÇALIŞMA YERİ;

İşçi, işverenin ........... sınırları içindeki değişik işyerlerinde, işveren veya vekilinin göstereceği yerlerde çalışmayı kabul ve taahhüt eder.

MADDE 3 - İŞÇİYE VERİLECEK GÖREV;

İşçi, işverenin ........... sınırları içindeki değişik işyerlerinde, işveren veya vekilinin göstereceği yerlerde kısmi süreli olarak işin gerekli doğrultusunda verilen

a)………………………………….. ,
b)…………………………………… ,
c)………………………………,

şeklinde belirlenen görev tanımlarını yerine getirmeyi kabul ve taahhüt eder.

MADDE 4 - İŞE BAŞLAMA TARİHİ VE SÖZLEŞME SÜRESİ;

Bu iş sözleşmesi, .../.../...... tarihinde başlamış olup, belirsiz sürelidir.

MADDE 5 - DENEME SÜRESİ;

İşçi,işbu sözleşmede tanımlanan işin yürütümünde deneme süresine tabi olup , bu süre  ……  aydır . Taraflar bu süre içinde iş sözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedebilirler. Ancak işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır . Deneme süresi içinde, iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde işçinin çalıştığı süreye ait ücreti dışında , herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaz.

MADDE 6 - ÇALIŞMA SÜRELERİ;

İşyerinde aylık çalışma gün sayısı: …… gün; Günlük çalışma saati…….. saat olarak belirlenmiştir. Personelin kıdemi, işyerindeki hizmet süresidir.

MADDE 7 - FAZLA ÇALIŞMA;

İşçi, Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle ya da 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 41. Maddesi; “Zorunlu nedenlerle fazla çalışma” başlıklı 42. Maddesi; “Olağanüstü hallerde fazla çalışma” başlıklı 43. Maddesi gereğince fazla çalışma yapmayı kabul eder . İşveren veya vekilinin yazılı talebi olmadan veya işveren veya vekilinden izin alınmadan işçinin kendi arzusu ile yaptığı fazla çalışmalarda işçiye fazla çalışma ücreti ödenmez.

MADDE 8 - TELAFİ ÇALIŞMASI;

4857 sayılı iş Kanunu’nun “Telafi çalışması” başlıklı 64. Maddesindeki “Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi yada işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.” Şeklindeki bir düzenleme gereği işçi bu şartlarla telafi çalışması yapmayı kabul eder.

MADDE 9 - YILLIK ÜCRETLİ İZİN

Yıllık ücretli izin süresi ve izine ilişkin hususlar İş Kanunu[1]  ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinde[2]  de belirtildiği şekilde uygulanır.  İşçi yıllık ücretli iznini  işveren veya vekili tarafından uygun görülecek bir zamanda yasada belirtilen kıdemine göre kullanır.

MADDE 10 - ÜCRET;

İşçinin aylık NET/BRÜT ücreti .............-TL dir. İşçinin ücreti kural olarak müteakip ay içerisinde banka kanalı ile ödenir. Ancak işçinin yazılı talebi ile belirlediği ve bu talebin altında tatbiki imzası bulunan mutemedine de yine imzası karşılığında ödenebilir. Ücret , işçinin performansı , şirketin genel ekonomik durumu ve ülke şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle ve işveren / vekilinin takdirine bağlı olarak yönetimce belirlenir. İşçi ücretinin , yıl içerisinde farklı gelir vergi dilimlerine tabi olması dolayısıyla yasal mevzuatın devlet tarafından değiştirilmesi ve benzeri durumlarda meydana gelebilecek ücret değişikliklerinde oluşabilecek durumları kabul ve taahhüt eder.

MADDE 11 - ÜCRET ÖDEME ZAMANI;

İşçi ücreti ayda bir ve her ayın …… gününde ödenir. Mücbir bir neden olmadıkça, her ayın ücreti, ödeme gününden itibaren en geç …. gün içinde ödenir.


MADDE 12 - ÖZEL HÜKÜMLER;

a) İşverenin, işçilerin bir bölümüne veya tümüne sözleşme gereği olmaksızın, teşvik amaçlı olarak yapacağı süreklilik arz etmeyen nakdi ayni ödemeler, işçiler bakımından kazanılmış hak niteliğinde olmayıp, tekrarlanacağı anlamına gelmez.

b) İşçi, işyerinde, çalışma mevzuatı ve işveren tarafından belirlenmiş bulunan çalışma şartlarına, iş disiplinine, iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına, işveren tarafından çıkartılmış ve çıkartılacak olan yönetmelik, genelge, sirküler, talimat gibi düzenlemelere uymayı kabul ve taahhüt eder.

c) İşçi, işverenin istemesi halinde, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de çalışmayı peşinen kabul eder.

d) İşçi, işverenin istemesi halinde fazla çalışma yapmayı peşinen kabul eder.

e) İşçi, iş sözleşmesinin sona ermesinin ardından işverenle rekabet oluşturacak şekilde kendi namına iş yapmamayı; rakip işyerinde aynı, benzeri ya da benzeri olmayan herhangi bir konuda çalışmamayı ve ortak olmamayı taahhüt eder.

f) İşçi, işverene ve işyerine ait her türlü iş sırlarını saklamayı, işverene zarar verecek davranışlarda bulunmamayı taahhüt eder.

g) İşçi, işyerindeki makine, alet ve teçhizatı usulüne uygun olarak ve özenle kullanmayı, görevi ile ilgili olmayan işlerle uğraşmamayı, kendisine teslim edilmemiş makine, alet ve edevatı kullanmamayı taahhüt eder.

h) İşçi, kendisine işinde kullanılmak üzere teslim edilen malzeme, araç ve gereçleri işyeri dışına çıkarmamayı, amacı dışında kullanmamayı taahhüt eder.

ı) İşçi, işyerine, alkollü içki veya uyuşturucu madde almış olarak gelmemeyi ve bu maddeleri işyerinde kullanmamayı, çalışması ile ilgili olmayan eşya ve maddeler ile taşınması ya da kullanılması yasaklanmış maddeleri işyerine sokmamayı taahhüt eder.

i) İşçi, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre hak kazanacağı yıllık ücretli iznini, işverenin iş şartlarına göre belirleyeceği zamanda kullanmayı kabul eder.

j) İşçi, iş sözleşmesinin feshinde, kendisine teslim edilmiş bulunan her türlü demirbaş eşyayı eksiksiz olarak teslim etmeyi, kendi kasıt veya kusurundan meydana gelmiş zararlar varsa, tazmin etmeyi taahhüt eder.

k) İşveren, işçinin ücretini ve bu sözleşme ile 4857 sayılı İş Kanunu’ndan doğan diğer haklarını süresinde ödemeyi kabul ve taahhüt eder.

l) Bu iş sözleşmesinde yer almayan hususlarda 4857 sayılı İş Kanunu ve diğer ilgili mevzuat uygulanır.

m) İşveren , işçinin görevini yerine getirmesi için gereken çalışma koşullarını sağlamakla  yükümlüdür .

MADDE 13 - SON HÜKÜMLER;

İki sayfa ve on üç maddeden oluşan işbu sözleşme, ...../..../....... tarihinde taraflarca iki nüsha olarak tanzim edilip, okunarak imzalanmakla, işveren işçiye iş ve ücret vermeyi, işçi de belirtilen şartlarla iş görmeyi karşılıklı olarak kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.




İŞVEREN VEYA VEKİLİ                                                                                   İŞÇİ
                Kaşe                                                                                        Adı  Soyadı
                İmza                                                                                            İmza




[1] 4857 sayılı İş Kanunu 13. Madde: “Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmi süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz.”

[2] 03.03.2004 RG tarihli Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği 13. Madde: “Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamaz.     Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinleri, bir sonraki yıl izin süresi içine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanır. Yukarıdaki esaslara göre izine hak kazanan kısmi süreli ya da çağrı üzerine çalışan işçilerle tam süreli çalışan işçiler arasında yıllık izin süreleri ve izin ücretleri konularında bir ayrım yapılamaz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder