13 Ağustos 2018 Pazartesi

ÜST HAKKI SÖZLEŞMESİ


ÜST HAKKI SÖZLEŞMESİ

A- KONUSU :

1) … ili … ilçesi … ada … parselde malik … … adına kayıtlı bulunan … m2 taşınmaz üzerinde aşağıdaki şartlarla “Üst Hakkı” tesis edilmiştir.

B- TARAFLAR:

2) İşbu sözleşme taşınmaz maliki … … ile lehine Üst Hakkı tesis edilen … … arasında akdedilmiş olup … … “taşınmaz maliki”, … … ise  “üst hakkı sahibi” olarak anılmışlardır.

C- KAPSAM VE İÇERİK:

3) İşbu sözleşme, içeriği ve ekleri ile birlikte ayrılmaz bir bütün olup, tapu siciline tescil ile geçerlilik kazanır.

4) Bu sözleşme ile tanınan üst hakkı, 40 yıllığına tesis edilmiş olup bağımsız ve sürekli niteliktedir ve taşınmaz niteliğinde müstakil biçimde tescil edilebilir.

5) Üst hakkı sahibi bu sözleşmeyle tanınan üst hakkı karşılığında taşınmaz malikinin 7 yaşındaki oğlu … …’nin ilköğretim okulundan başlamak üzere, öğretime kesintisiz devam edebildiği sürece yüksek lisans ve doktora dahil bütün eğitim giderlerini, yurtdışı, yeme-içme ve barınma dahil karşılamayı üstlenmiştir.

6) Sözleşme konusu üst hakkı, üst hakkı sahibi tarafından devredilemez. Bu hüküm külli halefiyet halinde üst hakkının üyenin mirasçılarına geçmesine engel değildir.

7) İşbu resmi senette yer alan yapının konumuna, şekline, niteliğine, boyutlarına, özgülenme amacına ve üzerinde yapı bulunmayan alanlardan faydalanmaya ilişkin sözleşme kayıtları ile sözleşme eklerinde yer alan tüm kayıtlar, herkes için bağlayıcıdır.

8) Üst hakkı sahibi, taşınmazın kullanımından doğacak (elektrik, su, yol, güvenlik vb.) her türlü genel ve yönetim giderlerini ödemek zorundadır.

9) Üst hakkı sahibi, gerek inşaat gerek üretim ve işletme sırasında, taşınmaz malikinin malik sıfatından doğan yükümlülükleri nedeniyle ve dürüstlük kurallarına uygun olarak ileri süreceği takyit ve kısıtlamalara uygun hareket etmek zorundadır.

C- SONA ERME VE SONUÇLARI :

10) Üst hakkı sona erince, taşınmazın üzerindeki yapılar, sona erme tarihindeki rayiç bedelinin üst hakkı sahibine ödenmesi koşuluyla taşınmaz malikine devredilir. Söz konusu rayiç bedel sona erme tarihinde taraflarca üzerinde uzlaşılacak üç kişilik bir bilirkişi grubu tarafından belirlenir.

11) Kararlaştırılan bedel ödenmez veya güvence altına alınmazsa, üst hakkı sahibi bedel alacağına güvence olmak üzere, terkin edilen üst hakkı yerine aynı derecede ve sırada bir ipoteğin tescilini isteyebilir. Bu ipotek, üst hakkının sona ermesinden başlayarak üç ay içinde tescil edilir.

12) Üst hakkı sahibi işbu sözleşme hükümlerine aykırı davranır, sözleşmede yüklendiği edimlerini yerine getirmez, bu haktan doğan yetkilerin sınırını aşar ise taşınmaz maliki, üst hakkının ona bağlı bütün hak ve yükümlülükleri ile birlikte sözleşmede belirtilen süresinden önce kendisine devrini isteyebilir. İşbu sözleşme 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda öngörülen düzenlemelere uygun olarak düzenlenmiş, ilgili Tapu Sicil Müdürlüğünde tescil edilmek üzere taraflarca tanzim edilerek, imza altına alınmıştır.

Üst Hakkı Sahibi                                                         Taşınmaz Maliki



EKLER :

1- Tahsis sözleşmesi

2- Arazi yerleşim krokisi

3- Yapılacak yapıların avam projesi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder