13 Ağustos 2018 Pazartesi

VAKIF SENEDİ


VAKIF SENEDİ


Madde 1 – Kuruluş;

İşbu vakıf senedinde isimleri bulunan gerçek ve tüzel kişi kurucular tarafından Medeni Kanun Hükümlerine göre vakıf kurulmuştur.

VAKFIN ADI

Vakfın adı ".........................." olup, kısa adı (.............) tır. Bu senette.............Kalkınma Vakfı için kısaca "VAKIF" deyimi kullanılmıştır.

Madde 2 - Vakfın Gayeleri;

Vakıf.................iktisadi, sosyal, kültürel ve manevi yönden kalkınmasını gaye edinmiş olup, bu hedefe ulaşmak için aşağıdaki hizmetleri yapacaktır.

I- İktisadi Gayeler

a)-Kamu ve Özel sektörün......’a bölgenin yapısına uygun yatırımlar yapmasını teşvik etmek, bu yatırımlar için uygun ortam hazırlamak, bölgeye daha cazip ve özel teşvik araçları uygulaması konusunda gerekli çalışmalar yapmak, yatırımları engelleyen pürüzleri ortadan kaldırmak, yatırımları kolaylaştırıcı faaliyetler yapmak, saha çalışmaları yapmak, bununla ilgili görüşlerini ve lüzumlu bilgileri ilgililere duyurmak.

b) .................. kalkınması ve bölgesele gelişmişlik farklarının azaltılabilmesi için, .................. (..........)’ın geliştirilmesi ve uygulanması çalışmalarına yardımcı olmak.

c) Köy kalkınmasını hedef alan resmi ve gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapmak, köye yönelik hizmetlerin artmasını teşvik etmek ve bu amaçla ilmi ve mesleki kuruluşlarla müşterek çalışmalar yapmak.

Bölge ürünlerini iç ve dış piyasalarda pazarlanması için gerekli pazarlama imkanlarını araştırmak, bu esasa göre kurulmuş ve kurulacak olan işletmelere, kooperatiflere ve kooperatif birliklerine katılmak.

d) ..........’nın fiziki ve sosyal alt yapısına uygun yatırım alanlarını belirlemek ve bu konuda projeler ve fizibilite etütlerini hazırlamak ve hazırlanmasına yardımcı olmak.

e) Bölgede istihdama katkıda bulunmak amacıyla, aile tipi üretime müsait faaliyet sahalarını belirleyip, bu konuda üretim ve pazarlama işlerini organize etmek mahalli el sanatları ve küçük sanayinin gelişmelerini sağlamak.

f) Her türlü yatırımları teşvik ederken ve bu konuda..................yaşayanların kooperatifler, birlikler, şirketler ve benzeri örgütler kurmalarını teşvik etmek, rehber olmak, toplumun ekonomik yapısını geliştiren hizmetlerin gerçekleşmesini sağlamak için vatandaşları aydınlatmak, gerekli bilgi vermek, yol göstermek, gerekli halk eğitim çalışmaları yapmak, bu maksatla şehirde ve köyde sohbetler seminerler, konferanslar tertiplemek ve neşriyatta bulunmak.

g) Doğal kaynakların araştırılması, bulunması ve değerlendirilmesi çalışmalarına destek olmak ve bu konularda kurulacak her türlü yatırımlara iştirak etmek.

i) ...............’ın ulaşım ağının geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak.

h) ...............’ın geleneksel değerleri ve mimari tarzı esas alınarak imarı, şehirleşmesi ve çağdaş bir görünüm kazanması fikir ve projeler geliştirmek ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak.

i) .......Kış Turizmi projesini geliştirme çalışmalarına katkıda bulunmak.

j) Kalkınma ajansı gibi çalışmak.

k) Sanayici, işadamı ve müteşebbislere bilgi, belge ve done sunmak için uzman istihdamını sağlamak veya müşavirlik hizmetlerini şirket, kişi ve kuruluşlardan satın almak.

II- Sosyal Gayeler

a) ...............doğumlu kimsesiz çocukları,.................’da yaşayan güçsüz ve yaşlıları himaye etmek. Bunlar için yurtlar, aşevleri ve huzur evleri açılmasına yardımcı olmak.

b) Kabiliyetli muhtaç çocukları okutmak ve bunlara burslar sağlamak.

c) Araştırma ve buluş kabiliyeti olan kişiler bularak, bunların çalışmalarına maddi ve manevi destek sağlamak.

d) Her türlü sportif faaliyetleri desteklemek.

e) Sağlık Hizmetlerine, özellikle koruyucu sağlık hizmetlerine (Ana çocuk sağlığı) destek olmak.

III- Kültürel Gayeler

................’da yaşayanların kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yapmak, onları teşvik ederek,..............’da her türlü kültürel faaliyetin yoğun bir biçimde sürdürülmesini temin etmek için:

a) ................’da Uluslararası nitelikte, milli sanat ve kültürümüzü işleyici ve tanıtıcı şenlikler düzenlemek.

b) Güzel sanatların yaygınlaştırılmasını ve geniş kitlelerce benimsenmesini sağlayacak faaliyetlerde bulunmak. Sanata kabiliyetli gençleri tespit edebilmek için, yarışmalar düzenlemek ve ödüller vermek.

c) Resmi ve özel tiyatroların.............;’da daha çok oyun sergilemelerini ve...........’da yerleşik bir tiyatro kurulmasına öncülük etmek ve bu konuda özel idare, Belediye ve diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak.

d) Yurt dışında sanat toplulukları ve sanatkarları..........’a davet etmek.

e) ..................’ın tarihini araştırmak ve kültür zenginliklerini ortaya çıkarmak ve bu konularla ilgili arşiv, bilgi bankası ve kütüphane kurmak..........’daki tarihi ve kültürel eserlerin korunma ve restorasyon çalışmalarına öncülük yapmak ve bu amaçla kuruluşlar ve ilgili derneklerle işbirliği yapmak.

f) .................’da akademik seviyeyi geliştirmek için, uluslararası nitelikte araştırma ve yayın yapan bilim adamlarını teşvik etmek, ödüllendirmek ve projelerini desteklemek.

g) ...............’la ilgili yerli ve yabancı yayınları toplamak, gerekirse tercüme ettirmek ve yayımlamak.

h) ....................’ın çeşitli sorunlarını tespit etmek ve çözüm yolları bulmak amacıyla; panel, sempozyum, konferanslar ve seminerler düzenlemek.

IV. Tanıtma Gayesi

Yurt içi ve yurt dışında.............’ı layık olduğu şekilde tanıtmak ve bu amaçla;

a) .............’ın yer altı ve yerüstü zenginliklerini tespit etmek için, resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yapmak, bizzat bu çalışmalara katkıda bulunmak ve bu amaçla fonlar ihdas etmek. Tespit edilen değerleri resmi ve özel kuruluşların yayın organları vasıtası ile, Türk ve Dünya kamuoyuna duyurmak.

b) .............’ın kültürümüz ve tarihimizdeki yerini ve önemini inceleyen belgesel dizi ve yapmaları desteklemek ve bu yapımlar için gerekli ticari işletmeler kurmak.

c) ...........’ın yetiştirdiği tarihi şahsiyetleri ve büyük devlet ve fikir adamlarını, mutasavvıfları, sanatkarlarını, yazar ve şairleri yeni nesillere tanıtmak üzere çalışmalar yapmak, bu şahsiyetlerle ilgili biyografiler yazdırmak, dokümanlar ve dizi filmler yapılmasını teşvik etmek ve yardımcı olmak.

d) .............etnografyasını hazırlamak.

e) ..............içinde ve dışında kurulmuş vakıf ve derneklerle iş biriliği ve ortak etrafında müşterek çalışmalar yapmak.

Madde 3 - Vakfın Varlığı;

Vakfın varlığı, vakıf kurucuları ile, hakiki ve hükmi üçüncü şahısların verecekleri nakdi kıymetlerden teşekkül eder. Vakfın ilk mal varlığı kurucular tarafından sağlanan nakit ve gayri menkullerden müteşekkil ......... TL’dir. Vakıf, umumiyete maksatlarını veya bunlardan bir veya birkaçının gerçekleşmesi için, vakıf varlığına ilave edilmek veya doğrudan doğruya sarf olunmak üzere yapılan bağışları kabul eder. Vakıf teberruları kabul edebilir, menkul ve gayrimenkuller edinebilir. Vakfın gelirleri, vakfın gayesi gerçekleştirmek üzere harcanır.

Madde 4 - Vakfın Faaliyeti;

Vakıf 2. maddede yazılı amaçları gerçekleştirmek için, lüzumlu gördüğü çalışmaları yapar. Vakfın amacının tahakkuk edebilmesi için Yönetim Kurulu: Genel Kurulun tasvibini alarak, faydalı saydığı teşebbüs ve çalışmaları yapar, Vakfın amaçlarına uygun hususlarda yerli ve yabancı benzer kuruluşlarla işbirliği yapar ve gerekli ticari ve sınai işletmeleri kurarak, işletebilir.
Bu çalışmaların nasıl yapılacağını ve bunların nasıl yürüteceği hususları Genel Kurul’ca tespit olunarak, gereğinin icrasına Genel Müdürlük memur edilir.

Genel Kurul kararı il; Kanun, Tüzük ve Yönetmeliklere uygun olan yerlerde şube açabilir.


Madde 5 - Kurucu Heyet (Müteşebbis Heyeti);

İşbu vakıf senedinin altında imzaları bulunan kişiler, vakfın ilk kurucu üyeleridir.

Vakfın ilk kurucuları aşağıdadır.

1- ..............özel idare müdürlüğünü temsilen
...................................................Vali
2- ..........ve..............odasını temsilen
....................................................Yönt.Krl.Bşk.
3- ................A.Ş’yi temsilen
.....................................................Genel Müdür
4- ...........Belediyesini Temsilen
.....................................................Belediye Başkanı
5- ..............Belediyesini temsilcen
....................................................Belediye başkanı
6- ................Belediyesini temsilen
....................................................Belediye başkanı
7- ..................................................
8- ..................................................
9- ..................................................
10- .................................................
11- .................................................
12- .................................................

Madde 6 - Vakıf Genel Kurul Üyeliğine Kabul;

Vakıf Genel Kurulunca üyeliği bulunan, tüzel kişilerin (hükmü şahısların) yöneticileri değiştiği taktirde, yeni yöneticiler otomat olarak Vakıf organlarındaki görevlerine devam ederler.

Vakıf Genel Kurulun da üyeliği bulunan her gerçek kişi, kendilerinden sonra Vakıf üyeliğini devam ettirecek kişinin belirlenmesi için, uygun gördükleri üç kişiyi Vakıf Genel Kurulu’na teklif eder. Vakıf Genel Kurulu bu üç kişiden uygun gördüğü birinci Vakıf Genel Kurulu Üyeliğine seçer.

Madde 7 - Vakfın Organları;

Vakfın Yönetim ve Denetiminde görevli organları şunlardır:

a) Genel Kurul

b) Yönetim Kurulu

c) Denetim Kurulu olmak üzere 3 organ vardır

Vakfın idare ve denetimi bu heyetlere aittir. Genel Kurul bu organlardan ayrı olarak, kendi bünyesi içinde ve dışında, gerekli ve faydalı göreceği (Danışma Kurulu, Genel Müdürlük....gibi) teşkilat ve heyetleri kurmaya ve yürütmeye yetkilidir.

A) Genel Kurul:

Vakfın Genel Kurulu aşağıda yazılı şekilde teşekkül eder:

1- Vakfın Müteşebbis Heyeti

2- .../.../.... tarihine kadar Vakfa üye olmuş kişilerden oluşur.

Her Genel Kurul üyesinin bir oy hakkı vardır.

Geçici Madde 1

Vakfın ilk Genel Kurul toplanan kadar, Vakıf Müteşebbis Heyeti Genel Kurul görevi yapar.

Genel Kurulun Toplantı ve Kararları:

Vakıf Genel Kurulu, Vakıf Yönetim Kurulunun kararı ve çağrısı üzerine, her yıl Şubat ve Kasım aylarında olağan olarak toplanır. Vakıf Genel Kurul toplantılarının günü, saati ve yeri gündemi ve nisap sağlanmaması durumunda, ikinci toplantının günü, saati ve yeri en az 10 gün önce Genel Kurul üyelerine ve Vakfı denetimle görevli makama yazılı ile bildirir.

Vakıf Genel Kurulunun toplantıları üye tam sayısının yarıdan bir fazlası ile yapılır. İlk toplantıda bir başkan yardımcısı ve bir Genel Sekreter seçilmesiyle çalışmalarına başlar. Vakıf Genel Kurulu gündemindeki maddeleri görüşür. Ancak gündemde olmayan konular da hazır bulunan Genel Kurul üyelerinden en az onda birinin teklif ettiği madde gündeme eklenir.

Vakıf Genel Kurulunda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

a) Vakıf üyesi olan her gerçek kişinin, kendisinden sonra yerine geçmek üzere, teklif ettiği üç kişiden birin vakfı genel kurulu üyeliğine kabul etmek

b) Vakfın amaç ve hizmet konuları ile Vakıf Yönetim Kurulunun önerileri hakkında karar almak.

c) Kasım ayı olağan toplantısında, gelecek dönem hizmet programını, plasman planını ve bütçesini görüşüp onaylamak, Vakıf Yönetim Kurulu üyeleri ile Vakıf Denetçilerini seçmek

d) Şubat ayı olağan toplantısında, geçen dönem hizmet raporunu, bilanço ve gelir gider çizelgesi ile denetleme raporunu incelemek, görüşmek ve Vakıf Yönetim Kurulunun aklanması hakkında karar almak.

e) Vakıf Resmi Senedinde yapılması gerekli değişiklikleri hazırlamak ve bu okunda Yönetim Kuruluna yetki vermek.

f) Vakıf Resmi Senedi gereği ve ayrıca ihtiyaç duyulacak yönetmelikleri onaylamak.

g) Vakfın taşınmaz malları hakkında gereken her türlü kararı almak.

h) Vakıf Şubelerinin açılmasın, görev ve yetkilerinin belirlenmesine karar vermek.

k) Vakıf Resmi Senedinde öngörülen görev ve işlemleri yapmak.

B) Vakıf Danışma Kurulu:

Vakıf Danışma Kurulu, Vakıf Yönetim Kurulunun teklif ettiği bilim, eğitim sağlık, hukuk, ekonomi, maliye, teknik sosyal ve halkla ilişkiler alanlarında deneyimli bilgi adaylar arasında birer üye olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur.

Vakıf Danışma Kurulu, Vakıf Genel Kurul üyeleri arasından, ya da vakıf dışından seçilebilir. Vakıf Yönetim Kurulu eski Başkanları Vakfı Danışma Kurulu doğal üyesidir.

Vakıf Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıl olup, her yıl süresi dolan üç üye yerine seçim yapılır. Süresi dolmadan herhangi bir nedenle ayrılan üyenin yerine Vakıf yönetim Kurulunca seçim yapılır ve seçilen, ayrılanın görev süresini tamamlar.

Vakıf Danışma Kurulunun Toplantı ve Kararları

Vakıf Danışma Kurulu Başkanın ya da Vakıf Yönetim Kurulu Başkanının çağrısı üzerine, yılda en az üç kez olağan toplanır.

Vakıf Danışma Kurulu, katılan üyelerle çalışmalarına başlar ve ilk toplantısında bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve bir Sekreter seçer. Danışma Kurulu oy çokluğu ile karar alır.

Vakıf Danışma Kurulunun Görev ve Yetkileri:

Vakıf Danışma Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

a) Vakıf Genel Kurulu ile Vakıf Yönetim Kurulunca verilmiş danışma konularında inceleme yaparak raporlar hazırlamak.

b) Vakıf amacı ve hizmet konuları ile ilgili inceleme ve araştırmalar yaparak,
Vakıf Genel Kurulu ile Vakıf Yönetim Kurulu’na raporlar vermek, önerilerde bulunmak.

c) Vakıf Resmi Senet değişikliği tasarıları ve Vakıf Yönetmelikleri tasarılarını incelemek ve görüşlerini bildirmek.

d) Vakıf için yararlı yayınları hazırlamak.

C) Vakıf Yönetim Kurulu:

Yönetim Kurulu: Başkan, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Muhasip ve Veznedar üye dahil toplam 9 (dokuz) üyeden oluşur. Yönetim Kurulu, Genel Kurul da bulunan üyelerin 2/3 çokluğu ile seçilir. Yönetim Kurulunun en çok 3 (üç) üyesi Genel Kurul üyeleri dışında seçebilir.

Vakıf Yönetim Kurulunun Toplantı ve Kararları:

Vakıf Yönetim Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine her ay en az bir kez olağan olarak toplanır.
Vakıf Yönetim Kurulu ilk toplantısında bir Başkan Yardımcısı, Sekreter, Muhasip ve Veznedar üye seçer.

Vakıf Yönetme Kurulunun toplantı ve karar sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğudur.

Vakıf Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:

Vakıf Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda çıkarılmıştır:

a) Vakıf Genel Kurulunun karar ve önerilerini uygulamak

b) Vakıf Resmi Senedinin ikinci maddesinde belirtilen işlemleri yapmak.

c) Vakıf temsil etmek ve dereceleri ile birlikte yetkili imzaları belirlemek.

d) Yıllık hizmet program, plasman planı ve bütçe ile yıllık bütçe yönetmeliğini hazırlamak.

e) Yıllık çalışma raporunu, bilanço ve gelir gider çizelgesini düzenlemek.

f) Vakıf Genel Kurulu’nu toplantıya çağırmak ve gündemi hazırlamak.

g) Vakfın yönetim ve mali işlerini yürütecek görevlileri atamak ve gereğince görevlerine son vermek.

h) Vakfın amaç ve hizmet konularına ilişkin komiteler kurmak, çalışma esaslarını belirlemek.

ı) Vakfın Danışma Kurulu üyelikleri için, Vakıf Yönetim Kurulu’na adaylar önermektir.

i) Vakıf Resmi Senedinin gerekli değişiklik tasarısını ve Vakıf Resim Senedinin uygulanması ile diğer konularda gerekli yönetmelik tasarılarını hazırlayıp,

Vakıf Genel Kurulunun onayına sunmak

j) Vakıf Resmi Senedinde öngörülen görev ve işlemleri yapmak.

D) Genel Müdürlük Görevleri

Vakıfta masraf ve ücretleri yıllık bütçelerle tespit olunan bir Genel Müdürlük bulunur. Genel müdür, Yönetim Kurulunun teklifi ve Genel Kurul’un onayı ile atanır. Genel Müdürlük elemanları Yönetim Kurulu Başkanının mütalaası alınarak Genel Müdür tarafından işe alınır ve işten çıkarılır. Vakıfta kadroya dahil elemanları arasındaki münasebetlerde özel hukuk hükümleri uygulanır.

E) Denetim Kurulu:

Vakıf Denetçiler, Vakıf Genel Kurulu tarafından seçilen üç asil ve üç yedek üyeden oluşur. Vakfın Denetçileri, Genel Kurul Üyeleri arasından seçileceği gibi dışarıdan da seçilebilir.

Vakıf Denetçilerinin görev süresi üç yıl olup, süresi dolan üye yeniden seçilebilir.

Vakıf Denetçilerinin Toplantı ve Kararları:

Vakıf denetçileri ilk ortak toplantılarında, bir Başkan ve bir sözcü seçer. Vakıf denetçileri ayrı, ayır çalışabilecekleri gibi, en az üç aydı bir toplanır ve gereken kararı alır.

Ortak toplantıların toplantı ve karara yeter sayısı salt çoğunluktur.

Vakıf Denetçilerin Görev ve Yetkileri:

Vakıf Denetçilerinin görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

a) Her üç ayda bir defterler ve belgeler üzerinde yapılacak incelemeler sonucu düzenleyecekleri ortak raporu, Vakıf Yönetim Kurulu’na vermek.

b) Her yıl bilanço ve gelir gider çizelgeleri üzerinde yapılacak incelemeler sonucu düzenleyecekleri ortak raporu, Vakıf Genel Kurulu’na vermek.

c) Yıllık bütçe ve plasman planı hakkında görüşlerin ortak bir raporla Vakıf genel Kuruluna bildirmek.

d) Gerektiğinde Vakıf Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırmak.

e) Vakfın gelirleri, çalışmaları, amaçların gerçekleşmesi durumu, yatırımları hakkında raporlar düzenlemek, bunları Vakıf Yönetim Kuruluna vermek.

Madde 8 - Vakfın Gelirleri:

Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir.

a) Yıllık plasman gelirleri

b) Vakfın amaç ve hizmetleri ile uyumlu, yürürlükteki mevzuat aykırı olmayan Yönetim Kurulunun uygun göreceği bağışlar.

c) Vakıf Resmi Senedinin 2. maddesinde belirtilen tasarruf ve işlemlerden elde edilecek gelirler.

d) Vakfa yapılacak şartlı ve şartsız, ölüme bağlı ya da bağlı olmayan bağışlar

e) Vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yapılacak hizmetlerden yasalar çerçevesinde alınacak ücretler.

f) Vakfın sahibi, ya da ortağı bulunduğu işletmelerden elde edilecek gelirler.

g) Vakfın taşınır ve taşınmaz malları ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, irat, temettüler ile bunların satışlarından elde edilecek diğer gelirler.

h) Yayımcılı gelirleri

i) Diğer gelirler.

Madde 9 - Mali Uygulama;

Vakfın mali uygulamaları ile ilgili ilkeler aşağıda gösterilmiştir.

a) Vakfın hiçbir biçimde kar amacı olmayıp, yıl içinde elde edilen brüt gelirlerin %20’si yönetim ve idame giderleri ile yedek akçeye Vakıf mal varlığını artıracak yatırımlara, kalını (%80) ise Vakıf amaçların harcamaya veya harcanmayan gelirler, ileride gerçekleştirilmek üzere planlanan amaca uygun Yatırım Fonu Hesabına ayrılması zorunludur.

b) Yönetim ve idare giderleri ile yedek akçeye, ya da vakıf mal varlığını artıracak yatırımlar için ayrılmış fonların tümü ya da bir bölümü Vakıf artıracak yatırımlar için ayrılmış fonların tümü ya da bir bölümü Vakıf amaçlarına yönelik hizmetlere tahsis edilecektir.

c) Vakıf amaçlarına ayrılan fonlar, hiçbir biçimde baka bir amaçla kullanılamaz. Yönetim ve iadem giderlerine ayrılan fonlar, yedek akçe ya da Vakıf mal varlığını artıracak yatırımlar içinde kullanılabilecektir.

d) Vakfa Bankalar Kururlu Kararıyla Vergi Muafiyeti tanınırsa; gelirlerin tümünü ya da bir bölümünü Maliye ve Gümrük Bakanlığınca onaylanmış belli projelerin gerçekleştirilmesi için, belli hizmet ve çalışmalar için, hazırlanacak yönetmelik doğrultusunda yürütür.

e) Kurulacak eğitim tesislerinde en az %10’nu kapasiteli ve yetenekli, ancak maddi imkanlardan yoksun öğrencilere, sağlık tesislerinde ise; hizmetlerin ya da yatak kapasitesinin en az %10’u maddi imkanları bulunmayan hastalara ayrılır.

f) Vakıf mevzuatla belirlenen defterleri ve belgeleri tutar. Yıllık bütçeleri Genel Kurulun onayıyla uygular.

g) Vakıf; gelir kaynaklarının el verdiği ölçüde amaç ve hizmet konularını sıraya koyarak uygulama yapar. Vakfın hizmet konularını gerçekleştirilmesi, resmi senette belirtilen hizmet ve çalışmalar için hazırlanacak yönetmelik hükümleri doğrultusunda yürütülür.

Madde 10 – Ücret;

Genel Kurul üyeleri, Yönetim Kurulu üyeleri, Denetim Kurulu üyeleri ve Temsilciler vakıfta deruhte ettikleri görevlerinden dolayı ücret alamazlar, yalnız bu görevler dolayısıyla harcadıkları zaruri masraflar kendilerine ödenir.

Madde 11 - Mali Hükümler;

A) Vakfa Tahsis Edilen Mal Varlığı:

Bu resmi senedin tanzim tarihinden sonra oluşacak mal varlıklarının yönetim kurulu Kararı ile, Vakfın amacına uygun çalışmalara resim senet hükümleri dairesinde sarf olunabileceği gibi, Vakfın yıllık kesin hesapları ile hasıl olacak gelir fazlaları da aynı maksatla mal varlığına ilave olunur.

B) Bağış:

Vakıf, amacına giren hizmetlerin genişletilmesine yararlı özel müesseseler ve hakiki şahıslardan yardım ve bağışları kabul edebileceği gibi, yurt dışında bu amaçla kurulu müesseselerden de yardım ve bağışlar kabul edilir. (T.C. Kanunlarına uygun olarak.)

Bağışlar Şu Esaslar Dahilinde Kabul Edilir:

a) Vakıf mal varlığına ilave mahiyette olanlar (Bunlar; para menkul veya gayrimenkul, mal veya hak şeklinde olabilir.) Bu yönetim kurulu kararı ile tutarları Vakıf Mal Varlığına eklenir ve aynı hükümlere tabi olunur.

b) Vakfın amacına uygun belli maksada harcamak üzere yapılacak bağışlar, bağış şartına göre veya gelirleri bağışlayanın arzusunu yerine getirmek üzere, özel bir hesaba alınarak Yönetim Kurulu Kararı ile o işe tahsis edilir. Vakfın amacına uygun bir ayrı tesis veya mevcut bir tesiste ayrı bir kısım oluşturulmasını gerektiren ve buna eterli olan bağışlarla vücuda getirilecek tesislere Genel Kurul, Yönetim Kurulunun teklifi ile bağış sahibin adını verebilir.


Madde 12 - Vakfın Fonlarının Kullanılması;

Vakfın çalışmalarının gerektirdiği harcamalardan artan para mevcudu ile, geliri Vakfın Fonlarının kullanılması amacı belirli bir maksada tahsis edilen para bağışları Vakfa en yüksek gelir sağlayacak şekilde veya gerektiğinde kolaylıkla paraya çevrilebilir nitelikteki menkul ve gayrimenkul kıymetlerde değerlendirilir.

Gayrimenkul yatırımları ile menkul kıymet yatırımları Genel Kurul kararına bağlıdır. Ancak menkul kıymet yatırımları bakımından her müessese için ne miktardan fazlasına Genel Kurul karar verir ve her yıl Genel Kurulca tespit edilir.

Madde 13 - Vakfın Mallarında Değişiklik;

Vakfın mal varlığı bağış ve satın lama yoluyla iktisat edilen menkul kıymetlerin ve rantabilitesini devamlı olarak kaybetme durumuna düşenlerin paraya çevrilmesi ve yerine yenilerinin alınması, Vakfın fonlarının plasmanında belirtilen haddin üstünde olanlar için Genel Kurul kararı ile yapılır. Gerekli bir maksada veya Vakıf çalışmalarına harcanmak üzere bağışlanan gayrimenkuller aynı nedenle, teftiş makamını veya Yönetim Kurulunun teklifi üzerine değerinin mütealası alındıktan sonra Asliye Mahkemesi’nce verilecek kararlarla satılabilir.

Madde 14 - Vakfın Bütçesi ve Kesin Hesabı;

Vakfın hesap yılı takvim senesidir. Her yıl başlangıcından en az bir ay evvel Yönetim Kurulu Vakfın gelirleri ve karşılaştığı ihtiyaçlara göre yapması gereken harcamaları gösteren yıllık bütçesini hazırlar ve uygulamaya geçer.

Bütçede her yıl içinde ihtiyaca göre gerekli değişikliklerde yapar. Bütçe ve değişiklikleri müteakip ilk toplantılarda Genel Kurulun bilgisine sunulur. Ancak Vakfın bağış maddesinde yazılı mal varlığından cari harcamalara veya yeni kurulacak tesislere harcama yapılması Genel Kurulun kabulüne bağlıdır. Her yıl sonunda o yılın kesin hesabı da çıkarılarak en geç müteakip yılın Nisan ayında Genel Kurulun tasdikine sunulur.

Madde 15 - Vakfın Giderleri;

Vakfın amacını gerçekleştirmek için yapılan çalışmaların gerektirdiği her türlü harcamalar giderini teşkil eder. Gider Vakfın bütçesine uygun olarak ve ödettirmeye yetkili elemanları imzası ile harcanır.

Vakıf yetkilileri, vakfın gelirini kanun ve vakıf senedine aykırı amaçlara kullanamazlar.

Madde 16 - Vakfın Muhasebesi;

Vakfın muhasebesi, Yönetim Kurulu’nca tanzim edilen Muhasebe Yönetmeliğine göre, Genel Müdür ve Muhasebecinin sorumlulukları altında yürütülür. Kanuni mevzuatın gerektirdiği defterlere usulüne uygun olarak işlenir. Vakfın namına alınan gelirler ve yapılan ödemeler bu muhasebe yönetmeliğinde nitelikleri belirtilerek fişler ve belgelere dayandırılır, Yetkili elemanların imzasını taşır ve bu imzaların yetki dereceleri yönetmelikte veya Yönetim Kurulu kararında belirtilir.

Madde 17 - Şube Yönetim Kurulunun Oluşması;

İhtiyaç duyulması halinde Danışma Kurulunun olumlu görüşü Yönetim Kurulunun teklifi ve Genel Kurulun onayı ile gerekli görülen yerlerde, şube Yönetim Kurulu, biri başkan olmak üzere beş üyeden oluşur.

Şube Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri Vakıf Yönetim Kurulu’nca belirlenir. Şube Yönetim Kurulu, Vakıf Yönetim Kurulu’na bağlı ve sorumludur.

Madde 18 - Şube Yönetim Kurulu’nun Görevleri;

Şube Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır;
a) Vakfa yapılacak para bağışlarını vakıf adına makbuz karşılığında toplamak ve diğer bağışları kabul etmek.

b) Bağışları araştırma çalışmaları yapmak.

c) Faaliyet bölgesi sınırları içinde şubenin yapacağı yardımları tespit ederek, Vakfa bildirmek.

d) Vakfın o yörede yapacağı harcamaların amacına ulaşmasını sağlamak, izlemek, denetlemek ve bunlarla ilgili sarf evrakını zamanında bağlı olduğu Yönetim Kurulu’na bildirmek.

e) Vakfın amaçlarının gerçekleşmesi için, yörede yapılacak çalışmaları belirleyerek, Vakıf Yönetim Kurulu’na bildirmek ve bu çalışmaları yürütmek.

f) Vakıf Yönetim Kurulu’nca verilecek diğer işleri yapmak.

Madde 19 - Vakfın Tasfiyesi;

A) Tasfiye Sebepleri ve Önleyici Tedbirler:

Vakfın tasfiyesi bahse konu değildir. Ancak vakıf mal varlığı ve gelirlerinin amaçlarını tahakkuk ettirmeyecek bir yetersizliğe düşer ve bunun devamlılık göstereceği anlaşılırsa, Yönetim Kurulu tasfiyeye gitmeden önce Vakfın kalan aktif değerlerini ve gelir imkanlarına göre bir kısım mahallerini azaltarak devamlılık sağlayacak bir program hazırlar. Bu program Genel Kurulun tasvibi ile uygulamaya konulur. Buna rağmen Vakfın yaşatılmasına fayda olmayacağı anlaşılırsa; Teftiş Makamın da daha ayrı mütaalası alınarak, yine Genel Kurul kararı ile tasfiye yoluna gidilir.

B) Tasfiye Heyeti:

Vakıf nihayet erdiği veya tasfiyesine Mahkemece karar verildiği takdirde, bu tarihteki Yönetim Kurulu tasfiye heyeti niteliğini alır ve bu sıfatla tasfiyeyi sonuçlandırır. Mahkeme tasfiyenin Yönetim Kurulunun tutumundan doğduğu kanısında olursa, üç kişilik yeni bir tasfiye heyeti seçebilir. Ancak, tasfiye heyetinin en az iki üyesinin Genel Kurul üyeleri arasından seçilmesi şarttır.

C) Tasfiye Sonucu:

Tasfiye Heyeti, Vakfın gelir getiren varlıklarını paraya çevirerek bunlarla borç ve taahhütlerini karşıladıktan sonra, artanın ve Vakfın hizmete tahsis ettiği varlıkları tespit eder.

Bu varlıklardan;

a).............Üniversitesi Vakfı veya...........’a Genel Kurul Kararı ile bağışlanır.

b) Tasfiye Heyeti hesap ve teklifleri kapsayan raporu ile Genel Kurul kararının birer suretleri Mahkemeye, Teftiş makamına,................Üniversitesi Vakfı Başkanlığı’na ve.........Başkanlığına bildirilir.

Bütün defter belge ve dosyalar, Teftiş Makamı’nın arşivine tevdi olunur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder