20 Haziran 2018 Çarşamba

GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNUN CEZASI YARGITAY KARARI


T.C. YARGITAY
23.Ceza Dairesi

Esas:  2015/3439
Karar: 2015/5861
Karar Tarihi: 02.11.2015

GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU - SANIĞIN YETKİLİ OLDUĞU ŞİRKET TARAFINDAN KİRALANAN MALLARIN BİR KISMININ İADE EDİLDİĞİ - ŞİRKET HAKKINDA KAYYUM ATANDIĞI VE ŞİRKET MALLARININ DEVREDİLMESİNİN ÖNLENDİĞİ - HÜKMÜN ONANDIĞI

ÖZET: Sanığın sözleşmeye konu malları iade etmemek suretiyle hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu işlediği iddia edilen olayda, sanığın yetkili olduğu şirket tarafından kiralanan malların bir kısmının iade edildiği, iade edilmeyen aletlerle ilgili olarak … Asliye Ticaret Mahkemesinin … sayılı kararında belirtildiği üzere şirket hakkında kayyum atandığı ve şirket mallarının devredilmesinin önlendiğinin anlaşılması karşısında unsurları itibariyle oluşmayan hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçundan verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir. Hüküm onanmıştır.

(1412 S. K. m. 317) (5237 S. K. m. 155)

Dava ve Karar: Dosya incelenerek gereği düşünüldü:

1- Sanık müdafiinin temyiz isteminin incelenmesinde;

Sanık müdafiinin bir gerekçeye dayanmadan beraat kararını temyiz etmesinde hukuki bir yararı bulunmadığından CMUK'nın 317. maddesi uyarınca temyiz isteminin REDDİNE,

2- Katılan vekilinin temyiz isteminin incelenmesinde;

Olay tarihinde sanığın yetkili olduğu M. Sağlık Ürün. İth. İhr. A.Ş. ile katılan arasında 30.05.2008 ve 22.08.2008 tarihlerinde finansal kiralama sözleşmesi yapılarak tıbbı cihazların kiralandığı, ancak sanığın edimini yerine getirmemesi nedeniyle katılan şirket tarafından 15.12.2008 tarihinde ihtar yapılarak 60 gün içerisinde edimini yerine getirmesi, aksi halde 3 iş günü içerisinde kiralanan malların iadesinin istenilmesine rağmen sanığın sözleşmeye konu malları iade etmemek suretiyle hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu işlediği iddia edilen olayda, sanığın yetkili olduğu şirket tarafından kiralanan malların bir kısmının iade edildiği, iade edilmeyen aletlerle ilgili olarak İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2008/841 sayılı kararında belirtildiği üzere şirket hakkında kayyum atandığı ve şirket mallarının devredilmesinin önlendiğinin anlaşılması karşısında unsurları itibariyle oluşmayan hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçundan verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir.

Sonuç: Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 02.11.2015 tarihinde oybirliği ile, karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder