30 Temmuz 2018 Pazartesi

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU YARGITAY KARARI

T.C. YARGITAY
4.Ceza Dairesi
Esas:  2015/10477
Karar: 2015/37543
Karar Tarihi: 11.11.2015

ÖZET: Sanığın görevi kötüye kullanma eylemini on iki katılan ve mağdura yönelik gerçekleştirmesi karşısında, TCK'nın maddesi gereğince temel ceza belirlenirken, alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle ceza tayin edilmesi gerektiğinin gözetilmemesi bozmayı gerektirmiştir.

(5237 S. K. m. 61, 257)

Dava: Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre, katılanın en son bildirdiği adres yerine MERNİS adresine tebligat yapılması karşısında, öğrenme ile temyiz süresinin başlayacağı ve temyizin süresinde olduğu kabul edilerek dosya görüşüldü:

Karar: Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;

1-İlçe milli eğitim müdürü olan sanığın, siyasi parti seçimlerinde kendisine destek vermeyen katılana ait sürücü kursunun 11 kursiyerinin sınav giriş belgelerindeki fotoğrafların üzerlerini mühürlemeyip ve evrakı zamanında teslim etmeyerek mühür eksikliğini telafi edilemez hale getirmek suretiyle mağdur ve katılanların sınavlarının geçersiz sayılmasına neden olması ve sonucunda mağdurlar ve katılanların yeniden ücret ödeyerek sınava girmek zorunda kalmaları biçiminde gerçekleşen eylemi icrai ve bireylere karşı keyfi nitelikte olduğundan, TCK'nın 257/1. maddesinde düzenlenen görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suçun vasfında yanılgıya düşülerek aynı maddenin ikinci fıkrası uyarınca hüküm kurulması,

2-Sanığın görevi kötüye kullanma eylemini 12 katılan ve mağdura yönelik gerçekleştirmesi karşısında, TCK'nın 61. maddesi gereğince temel ceza belirlenirken, alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle ceza tayin edilmesi gerektiğinin gözetilmemesi,

Sonuç: Kanuna aykırı, sanık İ.. T.. ve katılan O.. E..'in temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle Hükmün BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 11.11.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

KAYNAK
http://benimavukatım.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder