10 Ocak 2024 Çarşamba

İŞÇİ ALACAKLARI DAVASINDA ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

Asgari geçim indirimi, ücretin dışında ayrıca ödenmesi gereken bir tutar olmayıp, işçinin brüt ücretinin netleştirilmesi esnasında, medeni durumu ve çocuk sayısına göre, kesilecek gelir vergisinin bir kısmının istisna tutulmasıdır. Diğer deyişle asgari geçim indirimi, işçinin ücretinin içerisindedir.

Bu husus dikkate alındığında, işçinin işverenden asgari geçim indirimi alacağı olması mümkün olmayıp, ihtimalen ücretinin eksik ödenmesi nedeniyle bakiye ücret alacağı olacaktır.

İşveren tarafından işçinin ücreti hesaplanırken asgari geçim indirimi tutarı dikkate alınmamış, gereğinden daha yüksek tutarda bir vergi kesintisi yapılmış ise, bu takdirde işçinin talebinin ilgili vergi dairesine yöneltilmesi gerekecektir.

İşçiye ödenmesi gereken işe başlatmama tazminatı tutarından hatalı gelir vergisi kesintisi yapılan benzer bir olayda, “Davacı işçi vergi iadesi tutarını ilgili vergi dairesinden talep edebileceğine göre mahkemece bu şekilde mükerrer yararlanmaya dair hüküm kurulması hatalıdır.” (9. HD. 2011/17091 E. 2013/18147 K)

“Taraflar arasındaki uyuşmazlık kesinleşen mahkeme kararı uyarınca ödenmesi gereken işe başlatmama tazminatından gelir vergisi kesilip kesilmemesi noktasında toplanmaktadır. Vergi konusundaki ihtilaflarda görevli mahkeme İdare Mahkemeleridir. Bu sebeple görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esasına girilerek sonuca gidilmesi hatalıdır.” Yönünde hüküm kurulmuştur.  (9. HD. 2006/1913-E. 2006/21297-K)

Bir dönem sıkça AGİ talepli dosyalar ile karşılaşılmış ise de, AGİ uygulaması anlaşıldıkça, talep sayısının giderek azaldığı görülmektedir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder