11 Ocak 2024 Perşembe

İŞÇİ ALACAKLARI DAVASINDA BAKİYE SÜRE

BAKİYE SÜRE TAZMİNATI (ÜCRETİ)

6098 Sayılı Yasanın 438/I Maddesi;

İşveren haklı bir sebep olmadan iş sözleşmesini derhal feshederse işçi tazminat alabilir. Bu tazminat miktarı;

-                         Belirsiz süreli sözleşmelerde fesih bildirim süresine uyulmuş olsaydı işçinin kazanabileceği miktar kadar

-                         Belirli süreli sözleşmelerde ise, sözleşme süresine uyulmadığı hallerde, bu sürelere uyulmuş olsaydı kazanabileceği miktar kadardır.

Uygulamada hala, eski yasa döneminden kalma alışkanlıkla “Bakiye süre ücreti” ifadesi kullanılmakta ise de, Yasal düzenleme; belirli süreli hizmet sözleşmesinin kararlaştırılan süreden önce işveren tarafından sona erdirilmesi halinde, işçiye bakiye sözleşme süresinde hak kazanacağı ücrete göre tazminat ödenmesine yöneliktir. Diğer deyişle bakiye süre ücreti, ücret değil tazminattır.

Yasa hükmü ile belirtildiği üzere, belirli süreli hizmet sözleşmesi kararlaştırılan süreden önce işveren tarafından sona erdirilen işçinin, bakiye sözleşme süresince kazanacağı ücret tutarı hesaplanacak, işçinin, sözleşme kapsamındaki işi yapmaması sebebiyle tasarruf ettiği miktar (örneğin ulaşım, giyim harcamaları)  ile diğer bir işten elde ettiği veya elde etmekten kaçındığı gelirler, hesaplanan tutardan indirilecektir.

İşverene kusur yüklenemeyecek bir nedenle ifa imkansızlığı doğmuş, örneğin işyeri depremde yıkılmış ise, Borçlar Kanunu 136. Maddesi gereğince bakiye süre ücreti talep edilmesi mümkün olmayacaktır.

Uygulamada;

Bakiye sürenin uzun olması halinde, işçinin mesleği, tecrübesi, yaptığı işin özellikleri dikkate alınarak, en fazla 3-6 aylık bir süre sonra iş bulabileceği, bunu aşan sürede gelir elde etmekten kaçındığının kabul edildiği, iş arayıp da bulamadığını ispat külfetinin işçiye ait olduğunun belirtildiği,

İşçi olağan süre içerisinde bir başka iş bularak çalışmaya başladı ise, bu işten bakiye süre içerisinde elde ettiği tutarın hesaplanarak düşülmesi gerektiğinin belirtildiği,

Hesaplamaya esas alınan süre için hesaplanan ücret tutarından % 5-10 oranında tasarruf indirimi yapılması gerektiğinin belirtildiği, görülmektedir.

Örneğin;

ücreti 2.000,00-TL. olan, belirli süreli hizmet sözleşmesi ile çalışmakta iken iş akdi işveren tarafından haklı bir neden olmaksızın sona erdirilen, 4 ay 20 günlük bakiye sözleşme süresinde iş bulup gelir elde edemediğini iddia eden bir işçinin bakiye süre ücreti aşağıda belirtildiği gibi hesaplanacaktır.

Aylık Brüt Ücret                    : 2.000,00-TL.

Bakiye Sözleşme Süresi         : 4 Ay 20 Gün

Kabul Edilen Bakiye Süre      : 3 Ay

Bakiye süre ücreti (3 Aylık) : 6.000,00-TL. (Brüt)

% 10 tasarruf indirimli tutar  : 5.400,00-TL. (Brüt)

 

Örneğin; ücreti 2.000,00-TL. olan, belirli süreli hizmet sözleşmesi ile çalışmakta iken iş akdi işveren tarafından haklı bir neden olmaksızın sona erdirilen, 4 ay 20 günlük bakiye sözleşme süresi içinde, 2 ay 20 gün iş bulup aylık brüt 1.500,00-TL. gelir elde ettiği anlaşılan bir işçinin bakiye süre ücreti aşağıda belirtildiği gibi hesaplanacaktır.

Aylık Brüt Ücret                    : 2.000,00-TL.

Bakiye Sözleşme Süresi         : 4 Ay 20 Gün

Bakiye süre ücreti                  : 9.333,33-TL. (Brüt)

Süre içinde elde edilen gelir   : 4.000,00-TL. (2 ay 20 gün x 1.500,00-TL)

Gelir mahsuplu tutar              : 5.333,33-TL.

% 10 tasarruf indirimi            :    400,00-TL. (Brüt) (2 aylık boşta kaldığı süre için)         

% 10 tasarruf indirimli tutar  : 4.933,33-TL. (Brüt)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder