10 Ocak 2024 Çarşamba

İŞÇİ ALACAKLARI DAVASINDA İŞE BAŞLATMAMA TAZMİNATI

İşe İade Kararına Rağmen İşe Başlatılmama Halinde Hesaplamalar

4857 Sayılı Yasada değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı ile boşta geçen 4 aylık sürenin kıdeme esas hizmet süresine eklenmesi ve işçinin ücretinin işe başlatılmadığı tarihteki olası ücreti olarak kabul edilmesi uygulamasının değişeceği anlaşılmaktadır. Ancak tasarı henüz yasalaşmamış olduğu için, uygulama aşağıda belirtildiği gibi sürmektedir.   

1-) İşçinin işe iade kararına rağmen işe başlatılmaması halinde, kıdeme esas hizmet süresi hesaplanırken, Mahkemece karara bağlanan en çok 4 aya kadar boşta geçen süre kıdeme esas hizmet süresine eklenecektir.

Örneğin;

                                               01.01.2010 – 15.10.2014       4 Yıl  9 Ay 15 Gün        Fiili hizmet

16.10.2014 – 15.02.2015                 4 Ay                     4 aylık boşta geçen süre

                                                      5 Yıl  1 Ay  15 Gün      Toplam

2-) Kıdem ve İhbar Tazminatına esas ücret; İşçinin işverence işe başlatılmayacağı yönünde iradenin açıklandığı veya eylemli olarak işe başlatılmadığı, geçerli fesih tarihinde olması gereken ücretine göre hesaplanacaktır. Mahkeme kararı ile geçersiz hale gelen fesih tarihinden, geçerli fesih tarihine kadar, işyerinde çalışan emsal işçilerin ücret ve sosyal yardımlarındaki artışlar veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan artışlar veya asgari ücretteki artışlar dikkate alınarak geçerli fesih tarihindeki giydirilmiş brüt ücret tespit edilecektir.

3-) İşe Başlatmama Tazminatı ve Yıllık İzin Ücretine Esas Ücret; Yine, İşçinin işverence işe başlatılmayacağı yönünde iradenin açıklandığı veya eylemli olarak işe başlatılmadığı, geçerli fesih tarihinde olması gereken ücretine göre hesaplanacaktır. Mahkeme kararı ile geçersiz hale gelen fesih tarihinden, geçerli fesih tarihine kadar, işyerinde çalışan emsal işçilerin ücret artışları veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan artışlar veya asgari ücretteki artışlar dikkate alınarak geçerli fesih tarihindeki çıplak brüt ücret tespit edilecektir.

4-) 4 Aya Kadar Boşta Geçen Süre Ücreti ve Diğer Haklara Esas Ücret; İşçinin iş akdinin ilk feshedildiği, Mahkeme kararı ile geçersiz hale gelen fesih tarihinden itibaren, işe hiç ara vermemiş gibi çalıştığı kabul edilerek hesaplama yapılacaktır. Örneğin iş akdi Haziran ayında feshedilmiş ve işçi asgari ücretle çalışıyorsa, Temmuz ayında asgari ücrete gelen zam dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır. Yine diğer haklar yönünden de, işyerinde çalışan işçilere sağlanan haklarda TİS veya benzeri nedenlerle artış yapılmış ise, bu artış tarihleri dikkate alınarak 4 aylık dönemde çalışmış gibi hesaplama yapılacaktır. 

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder