10 Ocak 2024 Çarşamba

İŞÇİ ALACAKLARINDA YASAL KESİNTİLER

YASAL KESİNTİLER 

Damga Vergisi          ; 488 Sayılı Yasa gereğince kesilir. Oranları yıllara ve ödeme türüne göre değişiklik göstermektedir. İşçi ücret ve tazminatlarından kesilecek oran, 2010 yılı öncesinde %0,6 iken, 01.01.2010 tarihinden itibaren %0,66 olarak ve 01.01.2013 tarihinden itibaren de % 0,759 olarak uygulanmaktadır. 

Gelir Vergisi              ; Gelir Vergisi Kanunu gereğince kesilir. Oranları ve oranlara tabi olacak matrah tutarları, her mali yıl için bütçe kanunu ile belirlenmektedir.  Ücret gelirlerine 2010 yılından itibaren uygulanan matrah ve oranlar notlar içerisinde verilmiştir. Kümülatif gelire (o yıl içinde elde edilen toplam tutara) ve ilgili yıl için belirlenen kazanç dilimlerine göre %15-35 oranında gelir vergisi kesilmektedir.

İşçilere; yemek, giyim, evlenme, doğum, çocuk, ölüm yardımı ve kasa tazminatı olarak ödenen tutarlar, kısmen gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ancak, istisna edilecek yardım tutarlarının makul seviyede olduğunun denetlenmesi bakımından, her yıl için vergiden istisna edilecek yardım tutarları genelge ve benzeri yayınlar ile duyurulmaktadır. Örneğin; 2016 yılında yemek yardımı olarak ödenen tutarın günlük 13,70-TL. kısmı gelir vergisinden istisnadır. Bunu aşan bir yardım ödenir ise aşan kısmından gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.

    

SGK Primleri            ; 5510 Sayılı Yasanın 79 ve devamı Maddeleri gereğince kesilir. Genel olarak SGK primi işçi payı %14, işsizlik primi %1 olmak üzere toplam %15 olarak belirtilebilir.

SGK primleri için tavan (o ay için bildirilebilecek en yüksek matrah tutarı) uygulaması yapılmaktadır. Örneğin 2016 yılı SGK tavanı 10.705,50-TL. olup, işçi bir ay içinde bunu aşan bir gelir elde etmiş olsa dahi, 10.705,50-TL. kısmından prim kesintisi yapılacak, aşan tutardan prim kesintisi yapılmayacaktır.

İşçilere; yemek, giyim, evlenme, doğum, çocuk, ölüm yardımı ve kasa tazminatı olarak ödenen tutarlardan, kısmen SGK primi alınmamaktadır. Ancak, istisna edilecek yardım tutarlarının makul seviyede olduğunun denetlenmesi bakımından, her yıl için sigorta priminden istisna edilecek yardım tutarları genelge ve benzeri yayınlar ile duyurulmaktadır. Örneğin; işçiye ödenen aylık yemek yardımı tutarının, asgari ücretin % 6’sını aşmaması halinde SGK primi kesintisi yapılmayacak, bunu aşan kısmından ise SGK primi kesilecektir. 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder