1 Ocak 2024 Pazartesi

ÖLÜM AYLIĞI ALMAYA HAK KAZANILDIĞINA DAİR TESPİT DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ

İŞ MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI                    :

VEKİLİ                      :

DAVALI                     : Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü – Ankara

D.KONUSU                : Tespit Davası

AÇIKLAMALAR      :

Müvekkilimin eşi … … tarihinde vefat etmiştir. Müvekkilim … eşinin ölümü ile eşinden dolayı ölüm aylığı almaya başlamıştır. Müvekkilim … yılından bu yana ölüm aylığı almaya devam etmektedir.

Bu arada müvekkilimin babası …’da … tarihinde vefat etmiştir. Baba …’ın vefat etmesi ile müvekkilim … yılında davalı kuruma babasının ölümü nedeni ile ölüm aylığı almak üzere davalı kuruma dilekçe başvuruda bulunmuştur. Ancak davalı kurum … tarihli cevabi yazısında müvekkilimin … yılında ölen eşinden dolayı ölüm aylığı aldığı 506 sayılı kanunun 68. Maddesinin VI nolu bendine göre ‘ana/baba ve eşlerinden ölüm aylığına hak kazanan kız çocuklarına her iki dosyadan da aylık hesaplanmakta, ancak yüksek olan aylık ödenmektedir’ gerekçesi ile müvekkilimin babasından dolayı ölüm aylığı bağlanması talebini reddetmiştir.

Ancak …tarih ve 5386 sayılı yasanın 2. Maddesi ile 506 sayılı yasa’ya eklenen geçici 91. Maddenin 1. Ve 2. Fıkralarına göre ölen babası nedeni ile hak sahibi olan müvekkilim, eşinden ölüm aylığı talep etme hakkına sahiptir. İş bu nedenle evliliğin ölüm sebebi ile son bulmasından sorna eşinden ölüm aylığı alan kadının babasından da ölüm aylığı talep etme hakkına sahip olduğu aşikardır.

Yukarıda açıkladığımız nedenler ile dava açma zaruretimiz doğmuştur.

DELİLLER                :

1-) Nüfus Kayıtları

2-) SGK kayıtları

3-) Bilirkişi Raporu,  Ve sair delil.

NATİCE-İ TALEP     : Yukarıda açıklanan nedenlerle davanın kabulü ile;

Müvekkilin … tarihinde evliliğinin ölüm sebebi ile son bulmasından sonra eşinden dolayı ölüm aylığı alan müvekkilimin ölen babasından dolayı da ölüm maaşı almaya hak kazandığının tespitine karar verilmesini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yüklenmesine karar verilmesini vekaleten talep ederim.

Davacı Vekili            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder