9 Aralık 2023 Cumartesi

HAKSIZ AZİL NEDENİYLE VEKALET ÜCRETİ ALACAĞI DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ

HAKSIZ AZİL NEDENİYLE VEKALET ÜCRETİ ALACAĞI DAVASI

Haksız azil nedeniyle vekalet ücreti alacağı davası dilekçe örneği


Tedbir Taleplidir

NÖBETÇİ TÜKETİCİ MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI :

DAVALI :

KONU : Haksız azil nedeniyle vekalet ücreti alacağı talebi

DAVA DEĞERİ : … TL (Fazlaya ilişkin hak ve alacaklarımız saklı kalmak kaydıyla)

AÇIKLAMALAR :

Davalı …tarihinde davacıya …Noterliği'nin … tarih ve … yevmiye nolu vekaleti ile vekalet vermiş olup davacı, … Mahkemesi … E. Sayılı dosyası ile davalı adına trafik kazasında bedensel zarara uğraması sebebi ile ilgili sigorta şirketine tazminat davası açmıştır.

Dava süresince dilekçe aşamaları tamamlanmış olup tensip taptı yazılmış ve dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu … tarihine ilk duruşma günü verilmiştir. Davalı, iş bu tarih gelmeden, … Noterliği'nin … tarih ve … yevmiye nolu azilnamesi ile hiçbir geçerli sebep göstermeksizin davacıyı vekillikten azletmiştir. Yapılmış olan iş bu azil ile davalı tarafından davacıya yapmış olduğu işlemler ve harcamış olduğu emeğin karşılığında hiçbir ödeme yapılmamıştır.

Davacı, davalının avukatı olarak takip ettiği işlemler sırasında haksız olarak azledilmiştir. Bunun sonucu olarak yapmış olduğu işlemlerin bedeli olan velaket ücretini mahkemenizden takip etme zarureti doğmuştur. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 2006/4967 e., 2006/7878 K. Sayılı kararına göre haksız olarak azil edilen avukata azil tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca nisbi olarak hesaplanacak vekalet ücreti miktarının ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca Yargıtay 13. Hukuk Dairesi;nin 2013/14689 E.,2013/17396 K. Sayılı kararında Davacı, takip etmiş olduğu dava ve icra dosyaları henüz sonuçlanmadan vekaletten haksız olarak azledilmiştir. Karşı tarafa tahmili gereken vekalet ücretleri, bilfiil tahsil edilmiş olmasa da davalı müvekkilin davacıyı azletmesi nedeniyle, tahsili davalının kusuruyla imkansız hale gelmiştir. Bu itibarla davacı avukatın, Avukatlık Kanunu 164/son maddesinde düzenlenen karşı taraf vekalet ücretlerine de hak kazanacağının kabulü gerekir." şeklinde ifadeye yer verilmiştir.

Yukarıda izah olunan sebeplerle, davalının davacıyı hiçbir neden belirtmeksizin haksız bir şekilde azletmesi nedeniyle davacı avukatın azil tarihine kadarki emek ve mesaisi ile yapılan işin önemi ve işin bulunduğu aşama göz önünde bulundurularak, hakkaniyete uygun olarak takdir edilecek miktarın avukatlık ücreti olarak davalıdan tahsil edilmesi talebi ile iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

Ayrıca davalının … Mahkemesi … E. Sayılı dosyasındaki alacağını temlik etme ihtimaline binaen iş bu dosya üzerindeki alacağına tedbir konulmasını talep etmekteyiz.

HUKUKİ SEBEPLER : Avukatlık Kanunu ve ilgili yasal mevzuat

HUKUKİ DELİLLER : …Noterliğinin … tarih ve … yevmiye nolu vekaleti, …. Noterliğinin … tarih ve … yevmiye nolu azilnamesi, bilirkişi incelemesi ve her türlü yasal delil

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan sebeplerle, dava süresinc e davalının … Mahkemesi … E. Sayılı dosyası üzerindeki alacağına tedbir konulmasına, haklı davamızın kabulü ile dava değerinin % ... si oranında vekalet ücretinin davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesini fazlaya ilişkin haklarım saklı kalmak kaydıyla saygılarımla arz ve talep ederim.


Davacı

Haksız azil nedeniyle vekalet ücreti alacağı davası


Adana boşanma avukatı

Adana ceza avukatı

https://avukat-mustafa-akcal-hukuk-burosu.business.site/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder